Un acord ținut secret zeci și zeci de ani a ieșit la iveală recent, în urma căruia s-a aflat ce afaceri a făcut dictatorul Nicolae Ceaușescu cu Germania, după cel de-al doilea război mondial. Câștigul a fost unul cu adevărat fabulos pentru visteria României.
Înainte de Revoluția din 1989, nimeni nu ieșea din țară, decât dacă avea motive extrem de serioase. Românii erau ținuți departe de tentațiile Occidentului. Printre cetățenii României se numărau și sute de mii de sași stabiliți pe teritoriul țării noastre.
Aceștia au fost atrași de politica dusă de Adolf Hitler și chiar credeau în teoria nazistă, conform căreia rasa germană este superioară tuturor celorlalte. Atrași și de mesajul liderului nazist, care nu înceta a se prezenta ca ocrotitorul tuturor germanilor din afara țării, mulți sași din România s-au alăturat armatei germane. Când Armata Roșie intră în România, zeci de mii de etnici germani sunt deportați în URSS.
După Al Doilea Război Mondial, germanii din România comunistă au fost considerați trădători, deoarece mulți au luptat în armata lui Hitler. Din această cauză cei mai mulți dintre ei își doreau să părăsească cât mai repede România, însă granițele țării erau închise și pentru ei.
La sfârșitul anilor ’60, dictatorul român Nicolae Ceaușescu încheie cu Germania Federala un acord, parafând un târg ce a fost ținut secret mult timp. Practic, Ceaușescu a vândut cetățenii sași către Germania Federală, iar suma nu era una de neglijat.
În acea perioadă, în Româna se aflau peste 500 de mii de sași. Ceaușescu a reușit să vândă către Germania Federală aproximativ 200.000 de sași, contra sumei de 8.000 de mărci de persoană. Astazi, în România trăiesc mai puțin de 40.000 de etnici germani. În Sibiu, Hermannstadt-ul de altădată, sunt aproape 1.500. Unul dintre ei este Klaus Johannis, care a avut și el ocazia să părăsească România, împreună cu familia sa. Iubirea pentru soția sa l-a făcut însă să rămână.