CTP a anunțat astăzi că va fi vaccinat anti-Covid cu serul AstraZeneca. Acesta a făcut public anunțul pe site-ul Republica.ro. Jurnalistul a menționat că a reușit să ocupe un loc pe lista de așteptare.
”Astăzi, în ciuda numeroaselor întreruperi ale platformei, am reușit să intru pe o listă de așteptare și, pentru că nu fac parte dintre cei care se sperie fără un motiv rațional, voi fi vaccinat cu AstraZeneca”, a anunțat Cristian Tudor Popescu.
Amintim că Germania a suspendat folosirea vaccinului împotriva Covid-19 al companiei AstraZeneca, pe seama îngrijorărilor legate de posibilele efecte adverse ale vaccinului, a relatat Deutsche Welle și The Independent. Ulterior, și Franța și Italia au anunțat că vor suspenda vaccinarea cu AstraZeneca tot pe baza acestor suspiciuni. Măsura a venit după ce și alte țări europene au suspendat vaccinarea cu acest ser din cauza unor suspiciuni în ce privește apariția unor tromboze la persoanele imunizate cu el. Însă AstraZeneca a transmis că nu există dovezi științifice care să ateste o legătură între vaccinarea cu serul produs de companie și un risc crescut de tromboze. Compania anglo-suedeză menționează, totuși, că vor fi reanalizate toate datele de siguranță disponibile.
Joi, Italia a oprit joi dozelor dintr-un alt lot de vaccinuri anti-COVID-19 produse de AstraZeneca, în urma temerilor în ce privește posibile formări de cheaguri de sânge, după ce doi bărbaţi din Sicilia care fuseseră vaccinaţi recent cu acest ser au decedat. Agenţia italiană pentru medicamente (AIFA) a spus că oprirea vaccinării cu seruri din acel lot este doar o „măsură de precauţie”, dar că nu a fost stabilită vreo legătură între vaccin şi eventualele „efecte adverse serioase”.
De menționat este că și în România, peste 4.200 de doze rămase din acel lot, respectiv ABV2856, au fost „puse în carantină”. În plus, peste 77.000 de persoane au fost imunizate deja cu doze din respectivul lot în România, inclusiv politicieni.
Austria suspendase anterior administrarea vaccinurilor dintr-un alt lot produs de AstraZeneca, după ce a murit o persoană diagnosticată cu tromboză multiplă (formarea de cheaguri de sânge).
Cu toate acestea Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a recomandat joi continuarea administrării vaccinului AstraZeneca, susținând că la ora actuală nu se demonstrează riscul unei coagulări sanguine mai puternice (tromboze) la persoanele vaccinate cu acest ser. Potrivit constatărilor instituţiei europene, numărul tromboemboliilor la persoanele vaccinate nu este superior celui observat pentru ansamblul populaţiei, punct de vedere care a fost împărtăşit vineri şi de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii.