În orice magazin sau supermarket în care vei merge, la raionul de carne ambalată, vei vedea acest lichid roșiatic. Dar crezi că lichidul din pungile cu carne e sânge? Fals! Vom afla, în continuare, ce este, de fapt, această zeamă din ambalajul oricărui produs din carne proaspătă.
Conform exquis.ro, lichidul roșiatic din pungile cu carne nu este sânge, ci o proteină. Această proteină se numește mioglobină. Are rolul de a stoca oxigen în celulele mușchilor și este eliberată în circulație după lezarea musculară secundară a ischemiei, inflamației sau traumatismelor.
Nivelul sangvin al mioglobinei crește repede în leziuni musculare severe. Poate fi măsurat și la cateva ore după ce zona a suferit o leziune. Rinichii se ocupă cu filtrarea mioglobulenie care este eliberată apoi în urină.
După gătire, această proteină este cea care se schimbă din roșu aprins în maro. Așa îți vei da seama dacă mâncarea ta e gătită sau mai trebuie să stea puțin în tigaie.
Carnea de porc, spre deosebire de cea de vită, nu trebuie maturată pentru o perioadă de timp. Aceasta este oferită direct spre vânzare și poate fi prelucrată rapid. Însă pentru a avea parte de o reală desfătare, chiar se recomandă a o prepara rapid, întrucât aroma i se modifică în timp.
Carnea de porc se poate ține în frigider pentru câteva zile, iar în congelator până la șase luni. Atunci când o preparăm, se recomandă gătirea completă, din motive de siguranță alimentară.