Carnea de porc, spre deosebire de cea de vită, nu trebuie maturată pentru o perioadă de timp. Aceasta este oferită direct spre vânzare și poate fi prelucrată rapid. Însă pentru a avea parte de o reală desfătare, chiar se recomandă a o prepara rapid, întrucât aroma i se modifică în timp.
Carnea de porc se poate ține în frigider pentru câteva zile, iar în congelator până la șase luni. Atunci când o preparăm, se recomandă gătirea completă, din motive de siguranță alimentară.
De altfel, s-a observat și o tendință în rândul bucătarilor, și anume, aceștia preferă carnea de porc mai grasă, cu inserții de grăsime și de calitate mai bună. Diferite părți ale porcului pot constitui fripturi excelente. Dacă preferați o aromă puternică și suculentă, puteți alege ceafa de porc, deoarece are mai multă grăsime.
Dar și părțile mai puțin grase se pot găti cu succes. Partea superioară oferă bucăți de friptură frumoase, dar slabe. Spatele de porc ocupă și el un loc în topul preferințelor, la fel și cotletul de porc, cu sau fără os.
De asemenea, trebuie avut mare grijă mai ales la bucățile slabe de carne, pentru ca friptura să nu se usuce. A nu se găti niciodată carnea prea mult timp. Ideal ar fi ca o friptură să fie preparată la o temperatură interioară de minimum 70 de grade C.
Pentru a obține o friptură acoperită cu un strat crocant, se crestează mai întâi șoriciul în pătrățele și se prăjește bucata de carne până aceasta prinde culoare. Apoi, se fierbe carnea înăbușit în cuptor, pe un pat de legume rădăcinoase. Ea va deveni crocantă.
Calitatea cărnii poate fi recunoscută privind cu atenție. Astfel, carnea proaspătă trebuie să aibă o culoare de roz până la roșu și nu lasă urme când este apăsată cu degetul.