Crescătorii de raci cu fonduri europene – toate detaliile despre această afacere rară

Crescătorii de raci cu fonduri europene - toate detaliile despre această afacere rară
Crescătorie de raci cu fonduri europene

Dacă vrei să deschizi o afacere și nu știi exact ce să alegi în așa fel încât să nu ai concurență, o crescătorie de raci ar putea fi o variantă bună. Un avantaj reprezintă faptul că poți înființa o astfel de afacere cu fonduri europene.

Fonduri europene

În primul rând, ar trebui să fii conștient de faptul că investiția, indiferent de cât de mare sau mică este, trebuie suportată mai întâi de către antreprenor. Cu toate că veți avea sprijin primind fondurile europene, ar trebuie să aveți mereu o sumă de bani personală, pusă deoparte, în caz de orice.

De asemenea, este foarte important să vă interesați din timp de astfel de fonduri. Câteodată ai timp doar până la sfârșitul anului să accesezi astfel de fonduri, iar o lună sau două nu este de ajuns.

Ce presupune o crescătorie de raci?

Trebuie să stabiliți detaliile tehnice înainte de toate. O crescătorie de raci presupune mai multe investiții. Pentru început, ai nevoie de un teren. Terenul respectiv trebuie să fie situat lângă o apă curgătoare pentru a putea construi un bazin.

Apa folosită trebuie să conțină cel puțin 4 mg Cal/l și o concentrație de oxigen de 2 mg/l. Poziționarea bazinului lângă o apă curgătoare este vitală, deoarece racii sunt foarte sensibili la lipsa de oxigen.

Cel mai indicat ar fi să apelați la specialiști, ei vor ști mult mai bine ce este de făcut. Vei mai avea nevoie și de instalații speciale în cazul în care racii se reproduc în mod artificial. Dacă se înmulțesc în mod natural, nu este nevoie, dar nici producția nu va fi la fel de bogată.

Speciile alese pentru populare trebuie alese cu foarte mare grijă. Poți apela la ferme specializate pentru mai multe informații. De exemplu, speciile indigene folosite sunt Astacus astacus și Astacus leptodactylus.

Aceste specii au o creștere greoaie, iar recoltarea se face abia după 2-3 ani. Abia atunci racii ajung la dimensiunea de comercializare. Pentru a începe o afacere cu o crescătorie de raci, vei avea nevoie de mai multe autorizații și vize. Vei avea nevoie de următoarele:

  • autorizație de acvacultură – eliberată de ANPA
  • autorizația de mediu – se acordă după realizarea unui studiu de impact
  • aviz de la Academie Română – doar în cazul în care sunt folosite specii exotice

Ce profit poți face dintr-o crescătorie de raci?

Valoare investiției depinde de mai multe lucruri. În cazul în care se folosește o baltă deja existentă, atunci investiția inițială este de aproximativ 3.000 de euro. Dar, dacă dorești creșterea semi-intensivă, atunci vei avea nevoie de un hectar de pământ plus apa, investiția se poate ridica la 40.000 de euro.

Întreținerea ar costa undeva la 500 – 800 de euro pe hectar. De asemenea, prețul poate varia în funcție de prețul racilor puși de vânzători. Undeva la 5 -7 euro, pentru cei congelați prețurile sunt mai mici.

Specii de raci din străinătate

Ai putea aduce și specii de raci din străinătate. De exemplu, racii din statul american Louisiana sau din Australia sunt mai mari și pot fi recoltați după un an. Cu toate acestea, vin și cu alte responsabilități.

Există doar anumite specii exotice ce pot fi folosite pentru înmulțire. Racul cu picioare alb, racul american, racul de California și racul de Louisiana sunt doar câteva exemple.