Turiștii au făcut o descoperire șocantă, în timpul unei plimbări pe plajă. Creatura misterioasă, găsită pe nisip, le-a dat bătăi de cap până și biologior marini! Ce este, de fapt?
În timpul unei plimbri de seară, câțiva turiști au făcut o descoperire incredibilă pe o plajă din statul Washington, Statele Unite ale Americii . Ceea ce părea, de la depărtare, să fie un „morman roșu” s-a adeverit a fi o creatură misterioasă, cu mai multe „brațe”. Când au văzut-o, specialiștii în biologie marină nu au avut niciun răspuns, doar întrebări. Cărei specii ar fi putut să aparțină „monstrul gelatinos” ce măsura aproape un metru în lungime? Inițial, oamenii de știință au crezut că este un exemplar de caracatiță roșie din Pacificul de Est – Octopus rubescens -, alții au susținut că ar fi, mai degrabă, o sepie-vampir – Vampyroteuthis infernalis – sau o caracatiță Dumbo, denumită și Grimpoteuthis.
În cele din urmă, toate variantele au fost excluse. Singura varinată rămasă era aceea că misterioasa cretură descoperită pe plaja din statul Washington aparținea unei specii întânite foarte rar în acea parte a lumii. Era vorba despre caracatița cu șapte brațe, „Haliphron atlanticus”, ce trăiește la adâncimi foarte mari.
Creatura misterioasă a fost găsită de Ron Newberry, un localnic din Insula Whidbey, situată la nord de orașul Seattle. Bărbatul a făcut descoperirea în timp ce se pregătea să iasă la pescuit, în dimineața zilei de 29 august. Văzând că este moartă, s-a apropiat și a făcut câteva fotografii pe care le-a postat pe mai multe rețele sociale. În scurt timp, imaginile au devent virale, fiind redistribuite de sute de persoane. Pozele au ajuns și la experți de la insitute de cercetare de prestigiu, precum Acvariul din Seattle, Universitatea din Washington, Administrația Națională Oceanică și Atmosferică (NOOA) și Instituția Smithsonian. Aceștia au ajuns, în cele din urmă, la concluzia că misterioasa creatură este, de fapt, o caracatiță cu șapte brațe.
Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii (IUCN) a catalogat caracatița cu șapte brațe ca fiind un animal marin de „minim interes”. Asta înseamnă că această specie nu este considerată în pericol de dispariție. Trebuie precizat, însă, că numărul real al exemplarelor din lume este necunoscut. Mai mult, oamenii de știință au cules foarte puține informați desre habitatul natural al acestei specii. Potrivit Live Sciene, doar câteva exemplare au fost observate, înotând la mari adâncimi.
Până și numele speciei, „caracatița cu șapte brațe”, nu reflectă, cu adevărat, realitatea. În cazul masculilor, numărul ajunge la opt, membrul în plus fiind poziționat într-un sac de lângă ochiu drept. Rolul acestuia este de a transfera spermă către potențialii parteneri.