08 iun. 2021 | 14:40

Creatura care a revenit la viață după 24.000 de ani. Cel mai rezistent organism de pe Pământ

Diverse
Creatura care a revenit la viață după 24.000 de ani. Cel mai rezistent organism de pe Pământ
Rușii au readus la viață un microorganism de 24.000 de ani

Lumea oamenilor de știință este în delir, dacă putem spune așa. Recent un animal microscopic a revenit la viață și s-a reprodus cu succes după ce a fost înghețat 24.000 de ani. Anunțul a fost făcut potrivit unui studiu publicat luni de oamenii de știință ruși. Timp de 24.000 de ani, creatura microscopică a rămas înghețată și nemișcată în subteran în permafrostul siberian.

Rușii au readus la viață un microorganism de 24.000 de ani

Pentru 24.000 de ani o creatură microscopică a rămas înghețată și nemișcată în subteran în permafrostul siberian. Cu toate acestea, atunci când oamenii de știință au dezghețat-o, micul animal multicelular nu a reînviat doar. Acesta s-a reprodus, sugerând că există un mecanism prin care animalele multicelulare pot evita daunele celulare în timpul procesului de îngheț și se trezesc gata să se multiplice, spun cercetătorii ruși.

Creatura este una care este cunoscută astăzi o nevertebrată microscopică numită rotifer. Aceste animale mici acvatice trăiesc în corpuri de apă din întreaga lume. Capacitatea lor de a supraviețui unor condiții precum înghețarea și deshidratarea este fascinantă, spun cercetătorii ruși.

Studiile și experimentele anterioare au arătat că pot supraviețui ani de zile într-o stare de criptobioză, în care corpul intră în pauză la nivelul tuturor funcțiilor biologice. Vechiul permafrost arctic a fost un grup neașteptat de bogat de organisme antice care au supraviețuit mileniilor. Acestea au inclus microbi precum virusurile, plante și mușchi. O recuperare excepțională a fost un nematod multicelular, din permafrost mai vechi de 30.000 de ani.

Rotifer, animalul microscopic care s-a întors la viață

Rotiferele bdelloide sunt cunoscute pentru capacitatea lor de a supraviețui la temperaturi extrem de scăzute, deoarece s-a văzut că ar putea supraviețui șase până la 10 ani la temperaturi de până la -4 grade Fahrenheit. Probele animalului au fost preluate din sol înghețat extras din permafrost din nord-estul Siberiei. Când au fost duși înapoi la laborator de cercetători, nu numai că s-au dezghețat, dar rotiferele s-au reprodus asexual folosind un proces numit partenogeneză. De asemenea, au putut să se hrănească.

„Raportul nostru este cea mai grea dovadă de astăzi că animalele multicelulare ar putea rezista la zeci de mii de ani în criptobioză. Cu cât organismul este mai complex, cu atât este mai dificil să îl păstrezi viu înghețat și, pentru mamifere, în prezent nu este posibil. Cu toate acestea, trecerea de la un organism unicelular la un organism cu intestin și creier, deși microscopică, este un mare pas înainte.

A lua în considerare faptul că un organism multicelular poate fi înghețat și depozitat ca atare timp de mii de ani și apoi să revină la viață, este un vis al multor scriitori de ficțiune.”, a declarat Stas Malavin, cercetător la Laboratorul de Criologie a Solului de la Centrul Științific Pushchino pentru Biologie Cercetări în Rusia, conform USA Today.

Studiul, publicat în Current Biology, a constatat, de asemenea, că animalele ar putea rezista la formarea cristalelor de gheață care se întâmplă în timpul înghețării lente, sugerând că are un mecanism pentru a proteja toate părțile corpului de temperaturi extreme scăzute. Rotiferele sunt doar unul dintre multele organisme care au supraviețuit mii de ani înghețați. Nematodele, un tip de vierme, au fost reînviate în 2018 din permafrost siberian în sedimente care aveau o vechime de peste 30.000 de ani.

Parteneri
Cine e tânăra pe care Silviu Prigoană a vrut să o înfieze. "Îmi spunea mereu că ar vrea să locuiesc cu el"
Redactia.ro
Povestea celui mai spectaculos castel din Moldova. A supraviețuit războaielor, comunismului, incendiilor și invaziei sovietice
Click.ro
Momentul în care Ludovic Orban își anunță retragerea din cursa pentru Cotroceni și susținerea pentru Lasconi. Reacția candidaților
Digi24
Imagini NEMAIVĂZUTE cu Monica Tatoiu! Cum arăta pe vremea când se iubea cu Florin Călinescu
Vocea.biz
Care au fost ultimele cuvinte ale lui Silviu Prigoană. Prietenii lui au crezut că le face o farsă
Unica.ro
Serialul care spulberă audiența Netflix. Cine dă marea lovitură
EVZ.ro
Igor Cuciuc și-a înmormântat fiica. Imagini dureroase din ziua în care Andreea a fost condusă pe ultimul drum / GALERIE FOTO
Spynews
Muzica populară din România a pierdut o legendă. A fost cel mai iubit cântăreț
Capital.ro
Imagini din casa lui Silviu Prigoană. E o fortăreață! Camerele copiilor arată ca în filmele SF. Tot confortul și mai mult de atât
Avantaje
AJUTOR NESPERAT pentru SUTE de MII de PENSIONARI! Se DAU BANI în PLUS
Mediaflux
Ce țepe a luat Valerie Lungu de când a început să își construiască noua casă. În ce stadiu sunt lucrările
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cum arată noul iubit al Ceraselei de la Insula Iubirii. Primele declarații despre bărbatul care l-a înlocuit pe Rareș
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro