Lumea oamenilor de știință este în delir, dacă putem spune așa. Recent un animal microscopic a revenit la viață și s-a reprodus cu succes după ce a fost înghețat 24.000 de ani. Anunțul a fost făcut potrivit unui studiu publicat luni de oamenii de știință ruși. Timp de 24.000 de ani, creatura microscopică a rămas înghețată și nemișcată în subteran în permafrostul siberian.
Pentru 24.000 de ani o creatură microscopică a rămas înghețată și nemișcată în subteran în permafrostul siberian. Cu toate acestea, atunci când oamenii de știință au dezghețat-o, micul animal multicelular nu a reînviat doar. Acesta s-a reprodus, sugerând că există un mecanism prin care animalele multicelulare pot evita daunele celulare în timpul procesului de îngheț și se trezesc gata să se multiplice, spun cercetătorii ruși.
Creatura este una care este cunoscută astăzi o nevertebrată microscopică numită rotifer. Aceste animale mici acvatice trăiesc în corpuri de apă din întreaga lume. Capacitatea lor de a supraviețui unor condiții precum înghețarea și deshidratarea este fascinantă, spun cercetătorii ruși.
Studiile și experimentele anterioare au arătat că pot supraviețui ani de zile într-o stare de criptobioză, în care corpul intră în pauză la nivelul tuturor funcțiilor biologice. Vechiul permafrost arctic a fost un grup neașteptat de bogat de organisme antice care au supraviețuit mileniilor. Acestea au inclus microbi precum virusurile, plante și mușchi. O recuperare excepțională a fost un nematod multicelular, din permafrost mai vechi de 30.000 de ani.
Rotiferele bdelloide sunt cunoscute pentru capacitatea lor de a supraviețui la temperaturi extrem de scăzute, deoarece s-a văzut că ar putea supraviețui șase până la 10 ani la temperaturi de până la -4 grade Fahrenheit. Probele animalului au fost preluate din sol înghețat extras din permafrost din nord-estul Siberiei. Când au fost duși înapoi la laborator de cercetători, nu numai că s-au dezghețat, dar rotiferele s-au reprodus asexual folosind un proces numit partenogeneză. De asemenea, au putut să se hrănească.
„Raportul nostru este cea mai grea dovadă de astăzi că animalele multicelulare ar putea rezista la zeci de mii de ani în criptobioză. Cu cât organismul este mai complex, cu atât este mai dificil să îl păstrezi viu înghețat și, pentru mamifere, în prezent nu este posibil. Cu toate acestea, trecerea de la un organism unicelular la un organism cu intestin și creier, deși microscopică, este un mare pas înainte.
A lua în considerare faptul că un organism multicelular poate fi înghețat și depozitat ca atare timp de mii de ani și apoi să revină la viață, este un vis al multor scriitori de ficțiune.”, a declarat Stas Malavin, cercetător la Laboratorul de Criologie a Solului de la Centrul Științific Pushchino pentru Biologie Cercetări în Rusia, conform USA Today.
Studiul, publicat în Current Biology, a constatat, de asemenea, că animalele ar putea rezista la formarea cristalelor de gheață care se întâmplă în timpul înghețării lente, sugerând că are un mecanism pentru a proteja toate părțile corpului de temperaturi extreme scăzute. Rotiferele sunt doar unul dintre multele organisme care au supraviețuit mii de ani înghețați. Nematodele, un tip de vierme, au fost reînviate în 2018 din permafrost siberian în sedimente care aveau o vechime de peste 30.000 de ani.