Crăciunul pe stil vechi se sărbătorește chiar azi, zi în care creștinii îl prăznuiesc pe Sfântul Ioan Botezătorul. Care sunt tradițiile și obiceiurile celor care se bucură în vinerea aceasta de cadouri? Ce fac deosebit?
Sârbii, lipovenii și moldovenii sărbătoresc azi Crăciunul pe stil vechi. Oamenii au ales ca în acest an să se bucure de relaxare în pensiuni. Câteva familii au ales Valea Așăului, din județul Bacău. Simona Drilea, proprietara pensiunii: ”Le-am pregătit piftie, sarmale, afumături”.
Cei 40 de mii de lipoveni care trăiesc în Dobrogea sărbătoresc și ei la Sarichioi, după ce merg la biserică. Soț și soție : “Acum mergem acasă să luăm masa cu familia după o perioadă lungă de post”, arată știrileprotv.ro.
Sârbii din Banat au obiceiul de a mânca de Crăciun Cesnița – plăcintă făcută din foi cu umplutură de nuci și miere. De asemenea, în Ajun se adună lângă biserici unde împart porții de mâncare celor nevoiași sau pur și simplu oamenilor pe care îi găsesc atunci la lăcașul sfânt.
Deian Onici: “Plăcinta de obicei conținea un bănuț și cel care era norocos să prindă bănuțul se considera că va avea noroc tot anul”. Femeie: “Arderea răului și speranța în ceva mai bun”.
Există anumite regiuni unde familiile pun pe masă nu mai puțin de 12 feluri de mâncare, în numele apostolilor. Toate acestea sunt de post, iar doar în ziua Nașterii Domnului se consumă alimentele de dulce. Potrivit tradiției, în noaptea de Ajun, copii și adolescenții se îmbracă în portul popular și merg la colindat.
După colindat, ei se întorc acasă și se strâng în jurul mesei cu toată familia, dar după răsărit. Momentul face trimitere la steaua ce i-a călăuzit pe magi către locul Nașterii Mântuitorului. Alții pun pe masa de Crăciun preparate precum: haladet (piftie cu reţetă specială), lapsa (tăieţei fierţi în supă de pui), vareniki (colţunaşi cu brânză).
La masa de Crăciun, se obișnuiește ca un membru al familiei să pună bani sub fața de masă și câteva fire de fân pentru a atrage bunăstarea casei. Ele sunt scoase abia după Boboteaza pe stil vechi, adică pe 19 ianuarie.
Din aceste zile nu lipsesc vinul roșu sau tăria, dar și plăcinta de dovleac de la desert în care este pusă o monedă înainte de a fi coaptă. Se spune că cine mușcă din bucata în care este pus banul va avea parte de noroc pe plan financiar în tot anul care urmează.