09 dec. 2022 | 14:42

Crăciunul pe rit vechi 2022. Când se sărbătorește și ce tradiții și obiceiuri se respectă

Diverse
Crăciunul pe rit vechi 2022. Când se sărbătorește și ce tradiții și obiceiuri se respectă
Crăciunul pe rit vechi 2022

Crăciunul pe rit vechi 2022 se sărbătorește la o distanță de 13 de zile de Crăciunul celebrat în calendarul creștin ortodox. Această sărbătoare importantă semnifică tot Nașterea Domnului, însă după un alt calendar. Pe lângă tradiționala cină în familie, mai sunt respectate și alte tradiții și obiceiuri. Iată care sunt acestea!

Pe ce dată se sărbătorește Crăciunul pe rit vechi 2022

Crăciunul pe rit vechi 2022 se sărbătorește anual pe data de 7 ianuarie. Puțini știu de ce anumite persoane respectă cu sfințenie această sărbătoare. Ei bine, înainte de Hristos existau două sisteme de calculare a timpului unui an, și anume, unul al egiptenilor, de 365 de zile, iar altul al romanilor, care avea 355 de zile.

Între acestea rămânea anual o diferență de 13 zile între cele două sisteme, cu tot cu calendarul solar.

Totodată, împăratul roman Iuliu Cezar, în anul 46 i.Hr., adopta sistemul de calcul egiptean, sistem care s-a numit ulterior „calendarul iulian”. Sunt puțini care știu că în vremea Sinodului I Ecumenic, echinocţiul de primăvară se afla la 21 martie în loc de 24 martie, cât a fost în anul 46 î.Hr., când împăratul Iuliu Cezar a îndreptat calendarul.

Calendariul iulian a fost folosit de toată omenirea timp de 15 secole. Biserica Ortodoxă Română a trecut la noul calendar abia pe 1 octombrie 1924. După această dată, oamenii au început să sărbătorească Crăciunul pe rit vechi 2022 în data de 7 ianuarie. În schimb, creștinii ordocși sărbătoresc Crăciunul pe 25 decembrie.

De ce este diferit Crăciunul pe rit vechi de cel pe care îl sărbătorește Biserica Ortodoxă

Deși Biserica Ortodoxă Română a trecut la noul calendar în 1924, încă mai sunt biserici care adoptă calendarul iulian, precum Patriarhia Ierusalimului, Biserica Rusă și Biserica Sârbă, precum și Mănăstirile din Sf. Munte Athos.

La noi în țară peste 1 milion de adepți ai Bisericii Creștin Ortodoxe sărbătoresc Crăciunul pe stil vechi 2022. Aici îi putem da exemplu pe rușii lipoveni, ucrainenii, moldovenii și sârbii din Banat.

Astfel, pe data de 7 ianuarie este e sărbătorit Crăciunul pe stil vechi, iar oamenii obișnuiesc să respecte mare parte din tradițiile pe care le respectă și românii care serbează Nașterea Domnului pe data de 25 decembrie.

Conform tradiției populare, în noaptea de Ajun, tinerii se îmbracă în costume populare tradiționale și merg la colindat pe la casele vecinilor, pentru a le aduce vestea Nașterii Pruncului Sfânt.

Citește și: Tradiţii şi obiceiuri Crăciun pe rit vechi 2022. De ce se sărbătoreşte pe 7 ianuarie, de fapt

Crăciunul pe rit vechi 2022. Cine îl celebrează

După ce aceștia se întorc la casele lor, familiile se reunesc la o masă de post, denumită „Cina Sfântă”, după răsăritul primei stele pe cer. Se spune că este semnificația astrului ce i-a călăuzit pe magi către locul Nașterii Mântuitorului.

Cei care sărbătoresc Crăciunul pe rit vechi 2022 pun aceleași bunătăți pe masă specifice sărbătorilor de iarnă. Moldovenii, ardelenii sau minoritățile de ruși lipoveni, bulgari, ucraineni sau sârbi prepară câte 12 feluri de mâncare, în numele apostolilor.

Pe lângă preparatele tradiționale, lipovenii mai adaugă în meniu compotul de prune afumate, grâul fiert cu nucă, sarmalele de post cu hribi sau grâul fiert cu nucă, care este considerat o adevărată delicatesă.

Mai mult de atât, fiecare creștin ortodox care serbează Crăciunul pe rit vechi 2022 merge la biserică, la Liturghie.

Tradiţii şi obiceiuri de Crăciunul pe rit vechi

Pe masa de Crăciun, rușilor lipoveni nu le lipsesc mâncărurile precum haladet (piftie cu reţetă specială), lapsa (tăieţei fierţi în supă de pui), vareniki (colţunaşi cu brânză).

Înainte de Crăciunul pe rit vechi, gospodinele basarabence pregătesc colaci mici şi „ajunel”. Apoi îi leagă cu o aţă împreună cu flori de busuioc și îi agață de icoană, până de Sfântul Gheorghe. În ziua respectivă le dau de mâncare animalelor, pentru a feri locuința de spirite rele și ghinioane.

O altă tradiție la Crăciunul pe rit vechi este faptul că sârbii obişnuiesc să „aprindă banjak-ul”, adică să dea foc unei crengi de stejar. Conform traditiei, acest lucru le va aduce fericire şi noroc întreg anul.

Tot în ziua de Crăciun, există obiceiul să se pună sub faţa de masă bani şi fân, pentru a atrage bunăstarea casei. Acestea sunt scoase de sub faţa de masa abia de Bobotează, pe 19 ianuarie.

Citește și: Sărbători pe rit vechi. De ce se sărbătorește Crăciunul și pe 7 ianuarie. Ce obiceiuri sunt la moldoveni

Parteneri
Cine este soția lui Mihai Gâdea. Agatha Kundri este discretă în ceea ce privește viața sa
Redactia.ro
Povestea de dragoste care a declanşat „scandalul secolului XX” la Hollywood. Ingrid Bergman și-a părăsit familia pentru Roberto Rossellini
Click.ro
Bătaie între jandarmi într-un restaurant din București. Unul dintre ei a ajuns în comă la spital
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Imaginile momentului. Cum s-a afișat fiica Ralucăi Moianu cu soțul ei. Mara a uimit pe toată lumea când a anunțat că e gravidă la 19 ani, cu un bărbat mai în vârstă
Unica.ro
Vremuri de coșmar pentru români. Sărăcia bate la ușă
EVZ.ro
Ce beneficii pentru sănătate are laptele de bivoliță. De ce ar trebui să îl consumi mai des 
Spynews
Călin Georgescu a promis! Anunț pentru toți românii: Vă garantez că...
Capital.ro
Pentru el s-a transformat Maria Popovici? A fost surprinsă la ceas de seară cu un bărbat elegant și galant. Divorțul de Mincu a schimbat-o radical. 20 de imagini în care nu o mai recunoști
Avantaje
RUSIA AMENINȚĂ DIRECT MOLDOVA! PERICOLUL este URIAȘ
Mediaflux
Alimentele care îți reglează glicemia. Vei observa o îmbunătățire majoră
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Doi concurenți au ajuns la eliminare, la Chefi la cuțite. Cine a fost salvat cu amuleta și cine a ieșit
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro