Gestul incredibil pe care l-a făcut artista Corina Chiriac pentru statul român. Celebra interpretă de muzică ușoară a luat decizia de a dona anumite obiecte dragi din colecția sa personală Muzeului Național de Istorie. Despre ce este vorba, de fapt.
Corina Chiriac nu mai are nevoie de nicio introducere. De mai bine de cinci decade, faimoasa blondină este considerată una dintre cele mai populare, apreciate și îndrăgite cântărețe de muzică ușoară de la noi din țară.
Recent, artista în vârstă de 72 de ani a reintrat în centrul atenției mass-media după ce a luat o decizie uluitoare privind moștenirea sa culturală. Corina Chiriac a donat o parte importantă din obiectele sale cu o deosebită valoare sentimentală celor de la Muzeului Național de Istorie.
Este vorba, mai exact, de paşapoarte iraniene ale bunicilor materni de origine armeană, precum și numeroase trofee, diplome și medalii obținute de artistă de-a lungul carierei.
Pe lângă acestea, controversata blondină a renunțat și la diverse certificate de naştere şi de studii, documente şi fotografii de la începutul secolului trecut, precum și rochii glamuroase de scenă sau instrumente muzicale care aparțineau familiei sale.
Colecția impresionantă a Corinei Chiriac se întinde pe parcursul a patru generații. Românii vor putea vizita, în curând, la Muzeul Național de Istorie din Capitală cele mai dragi obiecte care au aparținut lui Gheorghe Chiriac, tipograf și grafician, pianistei Eliza Calaigian, bunica paternă a Corinei Chiriac, precum și ale tatălui cântăreței, compozitorul şi profesorul universitar Mircea Chiriac.
„Cum mi-a venit ideea? Cred că din faptul că-mi place să vizitez muzeele. Și mânăstirile, și muzeele au rolul acesta, de a păstra vie istoria oamenilor.
Mi-am zis că e păcat să le arunc, așa că am decis să le propun celor de la muzeu să le dau spre păstrare. Sunt lucruri de suflet pentru mine și sper să fie apreciate și de alți oameni!”, a declarat Corina Chiriac, în excclusivitate pentru impact.ro.
Artista mărturisește că una dintre piesele de rezistență ale colecției pe care o donează statului român este trofeul de la Cerbul de Aur pe care l-a câștigat în anul 1971 datorită talentului său muzical de necontestat.
Interesant de observat este faptul că cel mai vechi document din colecția Corinei Chiriac datează din anul 1900, fiind vorba despre diploma de bacalaureat a bunicii materne, Paris Mardighian, absolventă a unui liceu american de fete din Adabazar, în Turcia.
Un alt act deosebit de prețios, tot din 1900, este atestarea străbunicului patern, Nichita Nestorescu, negustor boiangiu, în calitate de Staroste al Asociației Meseriașilor și Negustorilor din Buzău.