Copil de 9 ani, în stare critică după ce s-a înecat la scăldat. Greșeala făcută de tatăl său: „A durat doar 5 minute”

Copil de 9 ani, în stare critică după ce s-a înecat la scăldat. Greșeala făcută de tatăl său: „A durat doar 5 minute
Un ecicopter SMURD a preluat victima la un spital din Capitală

Numărul cazurilor de adulți și copii înecați au crescut dramatic odată cu venirea căldurii, iar avertismentele autorităților par că nu ajung la cetățeni. Un caz șocant a avut loc, ieri, în Dâmbovița, acolo unde un băiat de 9 ani s-a dus la scăldat împreună cu tatăl său vitreg. Ca în toate cazurile similare, nimic nu prevestea o tragedie, însă ceasul rău nu a întârziat să apară.

Neatenția provoacă adevărate tragedii

În luna iunie, autoritățile au anunțat 35 de decese survenite în urma înecului în diverse lacuri, baraje, canale neamenajate din țară, iar din păcate, numărul morților este în continuă creștere. Un incident dramatic a avut loc în Dâmbovița, acolo unde un băiat de 9 ani s-a dus cu tatăl său la scăldat pentru a se răcori într-un canal de la marginea localităţii Titu.

În timp ce băiatul a intrat în apă, tatăl său povestește că a fost atent în altă parte pentru câteva minute, timp în care copilul nu a mai apărut. Cei doi s-au dus în zona denumită „Trei canale”, însă nimeni nu se aștepta la așa ceva. Din păcate, neatenția bărbatului a făcut ca timpul în care băiatul ar fi putut fi salvat să crescă, reducându-i șansele de supraviețuire.

„A intrat în apă, nu am fost atent şi la un moment dat a dispărut, s-a scufundat, nu a mai ieşit la suprafaţă.”, a declarat părintele băiatului.

Atunci când a observat că băiatul nu mai iese din apă, bărbatul a dat alarma, așa că niște tineri prezenți acolo au sărit în apă în încercarea de a-l salva pe băiat. Ulterior, aceștia au sunat la 112, solicitând de urgență intervenția unui echipaj medical.

Din păcate, micuțul a fost găsit în stop cardio-respirator, medicii depunând toate eforturile pentru a-l resuscita. La fața locului a fost solicitat și eun elicopter SMURD care l-a transportat pe băiat la o clinică din Capitală. Din cauza stării grave în care se află, medicii sunt rezervați cu privire la șansele de supraviețuire ale copilului.

„Pacient în vârstă de nouă ani, adus la UPU Titu în urma unui stop cardio-respirator produs prin înec, imersie în apă dulce, este resuscitat.”, a transmis Dr.Silviu Colomei, medic UPU Titu.

Copil de 14 ani, înecat în fața prietenilor

Scene triste au avut loc, luni, la râul Bistrița, județul Neamț, acolo unde un tânăr de 14 ani a sfârșit în mod tragic.

Potrivit martorilor, spre seară, copii au vrut să se mai scalde o dată în râu înainte să meargă acasă, iar tânărul s-a aventurat într-o zonă mai adâncă, fără să știe să înoate.

S-a scăldat şi nu ştia să înoate. L-a luat şforul şi acolo e apa adâncă are 3-4 metri. S-a dus la fund. Copiii au intrat în panică. Copiii nu-şi dau seama. Nu şi-au dat seama. Au venit la baltă şi s-au băgat în gaură. Ei ştiau că e apa mică”, a povestit un martor.

Când au realizat ce se întâmplă, martorii au chemat medicii și pompierii, trupul băiatului fiind scos la suprafață. Din păcate, în ciuda eforturilor de a-l salva, manevrele de resucitare nu au avut rezultate, fiind declarat decesul.

“În aproximativ 20 de minute am reuşit cu ajutorul localnicilor să găsim victima. Recomandarea ar fi să evităm zonele acestea de scăldat neamanajate, să avem foarte mare grijă”, a avertizat Tănase Cornel, ISU Neamţ.

Potrivit unui localnic, de vină ar fi muncitorii care sapă gropi în pământ și nu semnalează modificările în niciun fel, generând în acest fel multe tragedii.

„Cum s-a săpat, s-a excavat şi a făcut o grămadă de găuri, iar copiii nu ştiu şi nu sunt puse semnale unde e apa adâncă, aia e tot. Pentru că nu se mai ocupă nimeni. S-a deviat tot cursul Bistriţei. De aia au murit o grămadă de copii înecaţi în apa asta”, a declarat bărbatul.