05 dec. 2019 | 19:23

Confruntări dure între protestatari și autorități în Franța! Ce măsuri au luat forțele de ordine

Știri generale
Confruntări dure între protestatari și autorități în Franța! Ce măsuri au luat forțele de ordine
Confruntări dure între protestatari și autorități în Franța! Ce măsuri au luat forțele de ordine

Turnul Eiffel s-a închis, trenurile de mare viteză din Franța au rămas nemișcate, iar profesorii aflați la slujbă au plecat în timp ce sindicatele au lansat greve la nivel național și proteste pentru planul guvernului de revizuire a sistemului de pensionare. O grevă la nivel național a stopat joi o mare parte din Franța, în timp ce sindicatele au dat startul unui protest masiv împotriva revizuirii pensiilor de către președintele Emmanuel Macron, despre care spun că va obliga milioane de oameni să lucreze mai mult sau să facă față unor beneficii reduse.

Confruntări dure între protestatari și autorități în Franța

Majoritatea școlilor erau închise sau asigurând doar servicii de îngrijire de zi, forțând mulți părinți să găsească alternative sau să rămână acasă de la serviciu, deoarece trenurile, metroul și autobuzele au fost anulate. Greva de transport de la Paris a fost prelungită până luni, au anunțat uniunile mai târziu joi. Mii de oameni au marșat în mai multe orașe, înaintea a două manifestații majore planificate pentru Paris, unde traficul era mai ușor decât de obicei, deoarece mulți oameni își luau pur și simplu ziua liberă pentru a evita haosul călătoriilor.

Confruntări dure între protestatari și autorități în Franța! Ce măsuri au luat forțele de ordine

Confruntări dure între protestatari și autorități în Franța! Ce măsuri au luat forțele de ordine

„Oamenii și-au făcut planuri pentru a face față astăzi și mâine, dar sunt foarte îngrijorat de luni, atunci va începe problema, ” a declarat un agent de servicii pentru clienții companiei naționale de căi ferate SNCF la gara Montparnasse din Paris.

Liderii Uniunii s-au promis să-și continue protestul, cu excepția cazului în care Macron renunță la revizuirea pensiilor, considerată o piesă centrală a presiunii președintelui centrist de a reforma ample schimbări ale economiei franceze. „Acest lucru va preocupa toată lumea, nu doar o parte a populației”, a spus Franck, un lucrător în vârstă de 46 de ani la producătorul auto PSA, producători de vehicule Peugeot și Citroen, în timpul unei manifestații la Rennes, în vestul Franței. Funcționarii au recunoscut că lucrătorii francezi vor trebui treptat să lucreze mai mult, dar până acum au oferit puține detalii despre modul în care un sistem „universal” care elimină zeci de scheme separate le va afecta planurile de pensionare. Biroul Macron a declarat joi că premierul Edouard Philippe va stabili cadrul reformei săptămâna viitoare, după încheierea negocierilor cu sindicatele.

În acest moment pe tot teritoriul Franței sunt drumuri și rafinării blocate. Aproximativ 90% din trenurile TGV de mare viteză, precum și liniile regionale au fost anulate, iar Air France a axat 30% din zborurile interne și 15% din rutele internaționale de scurtă durată. În Paris, doar câteva dintre cele 16 linii de metrou funcționau, iar serviciile pe liniile de cale ferată suburbane foarte utilizate care traversează orașul au fost puternic perturbate.

Ce măsuri au luat forțele de ordine

Turnul Eiffel și muzeul Orsay au fost închise din cauza lipsei de personal, în timp ce Luvrul, Centrul Pompidou și alte muzee au avertizat că unele aripi și exponate sunt închise. Sindicatul CGT a spus că muncitorii au blocat șapte din cele opt rafinării de petrol din țară, ridicând perspectiva deficitului de combustibil dacă greva continuă. Și protestatarii „vestelor galbene”, care au organizat demonstrații săptămânale începând cu anul trecut, cerând un nivel de trai îmbunătățit, au blocat drumuri în mai multe orașe, inclusiv Le Havre, pe coasta Atlanticului, unde portul foarte utilizat a fost de asemenea închis conform CGT. Poliția a declarat că este în alertă pentru potențiale violențe în timpul celor aproximativ 250 de manifestații așteptate în toată Franța de la o margine radicală care ar putea include protestatarii anticapitaliste „blocul negru” care s-au infiltrat în mai multe proteste „vestă galbenă” în ultimul an. Șeful poliției din Paris, Didier Lallement, a declarat că aproximativ 6.000 de membri ai forțelor de securitate vor fi dislocați în capitală, iar întreprinderile de-a lungul rutelor demonstrative au primit ordin să se închidă. Începând cu amiază, poliția a declarat că au reținut 18 persoane la Paris, înainte de marșul spre Place de la Nation, care urma să înceapă la ora 13.00 GMT (ora locală 14:00).

Confruntări dure între protestatari și autorități în Franța! Ce măsuri au luat forțele de ordine

Confruntări dure între protestatari și autorități în Franța! Ce măsuri au luat forțele de ordine

Presa internațională și reprezentați ai Uniunii Europene spun că acesta este ultimul test al lui Macron.  Greva va fi un test major dacă Macron, un fost bancher de investiții care a ajuns la putere pe spatele unei promisiuni de a transforma Franța, are puterea politică să împlinească una dintre promisiunile sale cheie de campanie. El s-a confruntat deja cu o serie de proteste din acest an de către „veste galbene”, precum și de poliție, pompieri, profesori, lucrători din spital și avocați.

Însă, până acum, Macron a reușit în mare parte să împingă prin reforme controversate legilor muncii și impozitelor, eliminând în același timp garanțiile de muncă pe viață și alte beneficii la SNCF, timp de zeci de ani considerat un bastion sindical de neatins. Președintele francez dorește acum să implementeze un sistem de pensionare „universal”, care ar elimina 42 de „regimuri speciale” pentru sectoarele de la lucrătorii feroviari și de energie la avocați și angajații de la Opera Paris, care deseori acordă lucrătorilor pensii mai mari sau pensionare anticipată. Dar sindicatele spun că schimbările ar necesita în mod efectiv milioane de lucrători din sectorul privat să lucreze peste vârsta legală de pensionare de 62 de ani, dacă vor să primească pensia integrală care li s-a promis.

La ora la care scriem acest articol, pe străzile Parisului, forțele de ordine au intervenit în forță, folosind gaze lagrimogene pentru a dispersa mulțimea, după ce masa de protestatari au început să arunce cu obiete către jandarmi și s-au făcut și arestări.

Parteneri
Ce trebuie să ai în buzunar în a doua zi de Crăciun pentru a-ți merge bine tot anul
Redactia.ro
2025 este Anul Șarpelui, un an care anunță transformări profunde și șanse mari de a descoperi dragostea
Click.ro
VIDEO Imagini filmate în avionul Azerbaijan Airlines, chiar înainte de prăbușire. 29 de oameni au supraviețuit
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Al Bano a spus ce s-a întâmplat în noaptea în care fiica lui, Ylenia Carrisi, a dispărut: „Acesta e dramaticul adevăr!”
Unica.ro
Femeia care îi bântuie visele lui Mihai Bobonete. A divorțat de două ori
EVZ.ro
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews
Am pierdut cel mai mare actor din toate timpurile. A fost unic. Niciodată nu va fi uitat
Capital.ro
Cum arată casa de 2,5 milioane de euro a Monicăi Tatoiu. Are 9 dormitoare și mobilă de lux. Vila e o fortăreață: “Tot sistemul de protecție a casei este inventat de mine"
Avantaje
RĂSTURNARE după PRĂBUȘIREA AVIONULUI! S-a AFLAT ACUM!
Mediaflux
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews.ro
Nicușor Dan, despre cum a cunoscut-o pe soţia sa, Mirabela şi unde va petrece Crăciunul. Ce spune ea despre Primarul Capitalei
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro