Zilele trec și se preconizează ca, în cele din urmă, și în România certificatul verde să devină obligatoriu, mai ales la locul de muncă. Noul ministru Alexandru Rafila spune că există o nouă formulă a proiectului de lege, dar încă se mai negociază în coaliția de guvernare modalitatea de implementare.
Imediat după preluarea guvernării, coaliția PSD-PNL-UDMR anunța draftul unui proiect de lege care să declare certificatul verde obligtoriu, mai ales la locul de muncă. Numai că de la învestirea guvernului și până astăzi s-au dus negocieri dure pe marginea acestui proiect de lege. Ministrul Alexandru Rafila a recunoscut că s-au făcut mai multe modificări la proiectul inițial, și că membrii coaliției încă negociază termenii de implementare a noii legi.
„Proiectul de lege a avut două tipuri de amendamente. Unele au venit din partea coaliției majoritare PNL-USR-UDMR, un amendament din partea PSD, care a fost respins. E un proiect care a fost prost scris. El creează mai multe probleme decât generează soluții.
Pentru că face câteva lucruri care sunt inacceptabile, creează discriminări între diferite categorii sociale, impune, de exemplu, plata testelor de către personalul medical, cei care nu doresc încă să se vaccineze, și lucrul ăsta nu cred că este suportabil de către sistemul medical în momentul de față. De aceea noi am și propus un moratoriu.”, spune Alexandru Rafila.
În proiectul de lege menit să implementeze certificatul verde ca și măsură obligatorie pentru locul de muncă prevede, conform surselor guvernamentale, mai multe puncte importante, regăsite în documentul cu pricina, după cum urmează:
Mai departe, conform acelorași surse, în proiectul de lege se prevede faptul că angajatorii vor fi obligați să le ceară angajaților certificatul verde la locul de muncă, fie că vorbim de cei din privat sau de cei din sistemul bugetar. Legea mai prevede și gratuitatea testării angajaților, lucru care nu era prevăzut până acum în nicio ordonață emisă de guvernele anterioare, intervalul între 45-60 de zile și în anumite condiții.
Sursele guvernamentale declară că cei doi parteneri de guvernare, PNL și UDMR au venit cu propunerile lor la acest proiect de lege, și se pare că nu vor fi de acord cu promulgarea legii dacă nu se va ține cont de aceste modificări, după cum urmează:
În afară de aceste puncte pe care PNL și UDMR le dorește implementate în certificatul verde, mai au și alte modificări la draftul original, legat de alte aspecte cu caracter administrativ și privind costurile testărilor și legate de procedurile de suportare a cheltuielilor bugetare cu testarea personalului medical.
În același proiect se mai stipulează și amenzile, în cazul în care un angajat nu va avea asupra sa, sau nu va dori să prezinte certificatul verde. Conform draftului, amenzile se ridică la sume extrem de mari, cuprinse între 50.000 lei la 100.000 lei, dar și suspendarea dreptului la muncă, fără plată, pentru 30 de zile.