11 ian. 2023 | 12:42

Concediu medical pentru îngrijirea copilului bolnav. Câte zile se pot acorda și care sunt condițiile

News
Concediu medical pentru îngrijirea copilului bolnav. Câte zile se pot acorda și care sunt condițiile
Concediu medical pentru îngrijirea copilului bolnav

Toate persoanele care sunt asigurate la sistemul public de sănătate pot beneficia de concediu medical pentru îngrijirea copilului bolnav. Astfel, acestea vor primi o indemnizație de 85% din valoarea veniturilor brute din ultimele șase luni. Iată toate informațiile în articolul de mai jos!

Concediu medical pentru îngrijirea copilului bolnav – cum se acordă

Pentru început trebuie menționat că doar persoanele care sunt asigurate la CNAS pot primi concediu medical pentru a-și îngriji copiii bolnavi. Acest tip de concediu poate fi acordat în limita a 45 de zile calendaristice pe an pentru copil.

Un alt aspect important este faptul că acest concedii medicale sunt eliberate doar de medicii care au autorizaţie de liberă practică valabilă şi care au încheiat convenţie privind eliberarea certificatelor de concediu medical, prin reprezentantul lor legal, cu o singură Casa de Asigurări de Sănătate sau cu Casa Asigurărilor de Sănătate a Apărării și Ordinii Publice.

Conform O.U.G. Nr.158/2005, concediul medical pentru îngrijirea copilului bolnav reprezintă un drept de asigurări sociale bazat pe principiul contributivităţii. Mai exact, cei care sunt asigurați vor putea beneficia de concediu medical pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstă de până la 7 ani. Mai mult de atât, dacă copilul are un handicap sau suferă de afecțiuni intercurente, concediul medical se acordă până la împlinirea vârstei de 18 ani.

Persoanele interesate trebuie să știe că această indemnizație este suportată integral din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate.

Cât este acordat concediul medical pentru îngrijirea copilului bolnav

Conform legilor, durata de acordare a indemnizaţiei este de maximum 45 de zile calendaristice pe an pentru un copil. Cu toate acestea, excepție fac copiii care au fost diagnosticați cu neoplazii, cu boli infectocontagioase, care sunt imobilizați în aparat gipsat sau au fost supuși unor intervenţii chirurgicale. În aceste condiții, durata concediului medical va fi stabilit doar de medicul curant al celui mic.

În plus, dacă sunt depășite 90 de zile, durata concediului medical pentru îngrijirea copilului bolnav va fi stabilită de medicul specialist, după ce s-a consultat cu medicul expert al asigurărilor sociale.

Totodată, concediul medical pentru îngrijirea copilului bolnav se acordă în baza codului numeric personal al copilului, indiferent că certificatul este solicitat de mama sau de tatăl acestuia.

Reprezentanții CNAS au conchis că certificatul de concediu medical trebuie să conțină și codul bolii care a determinat acordarea concediului medical, conform clasificației internaționale a maladiilor. Toate acestea se regăsesc în Instrucţiunile privind utilizarea şi modul de completare a certificatelor de concediu medical, cuprinse în anexa nr. 2 la Ordinul ministrului sănătăţii şi al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate nr. 1092/745/2020.

Citește și: Apare un nou tip de concediu în România. Angajații care se vor bucura de mai multe zile libere de la stat

Cu cât este plătit acest concediu medical

„Raportat la actele normative prin care este reglementată eliberarea concediilor medicale pentru îngrijirea copilului bolnav, medicul care a stabilit diagnosticul copilului va elibera mamei/tatălui acestuia concediul pentru îngrijirea copilului bolnav, cu înscrierea codului de diagnostic aferent afecţiunii copilului”, se arată în declarațiile făcute de CNAS, potrivit kidmagia.ro. 

De reținut este și faptul că indemnizațiile acordate salariaților pentru îngrijirea copilului bolnav nu se acordă în limita a cinci zile de către angajator și restul din bugetul fondului, așa cum se întâmplă în cazul concediilor medicale pentru incapacitate de plată.

Mai precis, indemnizația în valoare de 85% din veniturile brute ale ultimelor șase luni se plătește de către angajator, după care acesta își va recupera sumele ulterior de la teritorială de asigurări sociale de care aparțin.

Citește și: Noi zile libere pentru români. Sunt prevăzute în Codul Muncii, în ce situaţii pot fi acordate

Parteneri
De ce a murit Ilina Pârvu de la Visuri la Cheie
Redactia.ro
Zodiile care își schimbă destinul după Sfântul Ion 2025! Viața lor înflorește după ani de chin
Click.ro
O femeie, fost ofițer de penitenciar, a fost condamnată la 15 luni de închisoare, după ce a fost filmată făcând sex cu un deținut
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Imagini din casa în care locuiesc Mircea Badea și Carmen Brumă, alături de fiul lor. Apartamentul e decorat în alb și bej și e pe două etaje / FOTO
Unica.ro
Revine un serial care a rupt audiențele. Fanii sunt în al 9-lea cer
EVZ.ro
Cât de mult a schimbat-o divorțul pe Karmen Minune. La ce concluzie a ajuns artista după separarea de tatăl fetiței sale
Spynews
A căzut cortina! Secretul pe care Călin Georgescu l-a ținut ascuns de români: Ceaușescu, dacă ar mai fi trăit...
Capital.ro
Cum arată și cât te costă să dormi în casa lui Tudor Chirilă, la Porumbacu de Sus. Imaginile sunt idilice: iubita lui a pus murături pentru turiști, el face tabere de creație, iar copiii se bucură de natură
Avantaje
RĂSTURNARE de SITUAȚIE privind INDEXAREA PENSIILOR! Guvernul, OBLIGAT să le MĂREASCĂ
Mediaflux
Ce declarație de dragoste i-a făcut Daniel Niculae Cristinei Ich! Și-a exprimat sentimentele public pentru prima dată | FOTO
Spynews.ro
Zodiile care vor avea 5 ani plini de noroc, începând cu 2025. Trăiesc cea mai bună perioadă a lor: succes uriaș, mai ales financiar, călătorii în străinătate
Realitatea.net
Ce a putut să pătească Ramona Olaru, pe aeroport, în SUA. Vedeta a fost verificată la sânge de autorități
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro