În ultimii ani, numărul de persoane care au avut nevoie de de concediu medical a crescut considerabil în România. Drept urmare, legile privind concediul medical au trecut prin schimbări majore. La noi în țară, legile concediului medical sunt reglementate de Legea nr. 76/2002. Iată toate detaliile pe care nu le știați până acum despre concediu medical 2023!
Concediul medical este acel tip de concediu acordat de angajatori persoanelor care au nevoie de tratament medical sau de îngrijire medicală de urgență. Acest tip de concediu poate fi acordat pe o perioadă scurtă sau pe o perioadă mai lungă de timp, în funcție de circumstanțele individuale și de durata tratamentului medical necesar.
Este important ca atunci când avem o problemă de sănătate care ne dă mari bătăi de cap și nu ne mai putem continua activitatea la locul de muncă, să știți că atât concediul medical, cât și indemnizația specifică sunt drepturi pe care majoritatea angajaților le au. Așadar, este bine să vă informați cât mai mult despre concediul medical. Dacă sunteți puși în situația de a solicita zile de concediu medical, îți prezentăm în acest articol toate detaliile pe care trebuie să le cunoști cât mai bine.
De la 1 ianuarie 2023, angajații care vor avea nevoie de concediu medical vor primi zile libere de la angajator, doar prin completarea unui nou tip de formular. Acest formular va avea 17 coduri de indemnizație, în loc de 16 cum avea până în decembrie 2022.
În România, orice tip de concediu medical este reglementat prin legea 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 399/2006.
Așadar, orice persoană care este angajată trebuie să aibă domiciliul în România și să fi fost înscris în sistemul de asigurări sociale de sănătate cel puțin șase luni în ultimul an. În plus, este precizat de lege că activitatea să fi fost desfășurată în baza unui contract individual de muncă, raport de serviciu, act de detașare sau în baza unui statut special prevăzut de legea din România.
Totodată, pot benefica de concediu medical 2023 și persoanele care nu îndeplinesc situațiile descrise anterior, dar se încadrează în următoarele tipare:
Citește și: Concediu medical pentru îngrijirea copilului bolnav. Câte zile se pot acorda și care sunt condițiile
Atunci când avem concediu medical, salariul este înlocuit de o indemnizație care se calculează în funcție de următoarele coduri de diagnostic: