Unul din obiceiurile împământenite de zeci de ani, este acela de a duce coroanele de flori, fie naturale, fie din plastic, la înmormântări. Deși gestul este unul important, multe dintre aceste coroane ajung să fie arse, cele din plastic mai ales, devenind elemente poluatoare. Mulți preoți le cer enoriașilor să renunțe la obicei, și banii să-i acorde familiilor îndurerate. Un astfel de gest l-au făcut și preoții din comuna sibiană Slimnic.
Coroanele de flori sunt ceva obișnuit în cimitirele din România. De-a lungul anilor a devenit un obicei la ordinea zilei atunci când ne moare cineva drag, sau un apropiat. Numai că acest obicei este pe cale de dispariție, sau cel puțin așa își îndeamnă preoții enoriașii. Multe dintre parohiile din țară au început deja să renunțe la coroanele de flori, enoriașii fiind îndrumnați de către preoți să doneze banii pe care i-ar da pe acestea, familiilor nevoiașe sau ale persoanelor decedate.
„Noi nu le putem interzice fabricarea coroanelor, ci pur simplu le putem limita accesul lor în cimitirele confesionale, adică cele aparțin parohiilor.”, spune Casian Rușeț, purtătorul de cuvânt al Episcopiei Caransebeșului.
În cazul județului Caraș-Severin, Episcopia Ortodoxă Caransebeș a trimis o dispoziţie oficială în acest sens, prin care le cere enoriașilor să renunțe definitiv. În Oradea, firmele care se ocupă cu astfel de afaceri, au anunțat că sunt dispuse să se ocupe și de reciclarea coroanelor de flori, propunând să achiziționeze o mașină specială de reciclat, în valoare de 60.000 de euro.
„Noi vom colecta și vom recicla pentru dânșii, chiar dacă nu este obligația noastră și totodată le aducem aminte că nu au niciun temei legal pentru interzicerea coroanelor în cimitire.”, spune Rolland Haidu, administratorul unei firme din domeniu, preluat de Digi24.
Mai nou, conform informațiilor din presa locală, și în comuna sibiană Slimnic s-a decis la renunțarea acestui obicei. Preoții de aici au vorbit cu enoriașii, explicându-le de ce ar fi mai bine să renunțe, și mai ales ce ar putea face cu banii pe care i-ar fi dat pe coroanele de flori. Preoții din comuna sibiană Slimnic au publicat mesajul pe contul de socializare al parohiei, iar locuitorii de aici au început să se conformeze rugăminții preoților. Inclusiv primăria din localitate susține demersul generat de preoți.
„Trebuie să înțeleagă fiecare, dacă vrea să aleagă să fie mai nepoluant să zic, ceva de genul, poate alege dintre două variante cum e acum la momentul de față. Fiecare face cum dorește el.”, declară Adrian Nan, primarul comunei Slimnic.
Dacă ar fi să facem o comparație, o coroană de flori naturale ajunge să coste între 129 de lei și chiar la 699 de lei, coroanele de lux. De cealaltă parte, o coroană de flori din plastic ajunge să fie vândută cu 129 de lei, cea mai ieftină.
Conform unei statistici, pe an sunt aruncate aproximativ 600 de tone de coroane de flori artificiale, majoritatea ajungând elemente poluatoare, după ce sunt arse. În cazul firmelor care comercializează coroane de flori, cifra de afaceri se ridică la aproximativ 200 de milioane de euro.