Gospodinele se folosesc de fructele și legumele care apar în acest sezon pentru preparatele din cămara cu bunătăți. Toamna vine cu cele mai bune prune. Acestea sunt perfecte pentru gem, compot și dulceață. Nu toate doamnele știu să prepare o dulceață ca la carte pentru că multe dintre ele nu știu ingredientul special. Secretul este păstrat cu sfințenie de bunici. Cum trebuie să faci dulceața de prune?
Gospodinele își pregătesc acum cămara cu bunătăți pentru iarnă. Românii respectă tradiția și fac în continuare în casă zarzavat, zacuscă de legume, compot, gem sau dulceață. Doamnele preferă produsele tradiționale dulci pentru că se pot ajuta de ele și în diverse rețete pentru desert. Din păcate, nu toate știu să gătească dulceața de prune ca la carte. Poți readuce în locuința ta gusturile copilăriei cu ajutorul unui mic truc ce o să facă dulceața ta savuroasă. Mai exact, este vorba despre portocală.
1 kg prune tari
500 gr zahar
1 baton scortisoara
1 portocala mica
1/2 lamaie
150 gr stafide
150 gr nuci
Taie portocala și lămâia în felii subțiri și scoate toți sâmburii. Spală prunele și taie fructele pe jumătate pentru a le scoate sâmburii. Pune într-o oală 50 de ml de apă, iar mai apoi adaugă fructele, batonul de scorțișoară și zahărul. Amestecă ușor și lasă compoziția la foc mic până când se topește zahărul.
Prunele vor lăsa suc, motiv pentru care trebuie să acoperi recipientul ca acesta să nu dea pe afară. Dulceața va face o spumă roz, detaliu care îți arată că este la jumătatea procesului. Mai lasă dulceața pe foc pentru încă 25 de minute, apoi amestecă din nou în ea. Spală borcanele și bagă-le la cuptorul încins 20 de minute pentru a se steriliza.
Adaugă stafide și nuci în câteva borcane pentru un plus de textură. Multe gospodine adaugă nucile întregi, iar altele preferă să le facă bucăți mici. De asemenea, câteva bucătărese adoră să pună coaja de portocală rasă pe deasupra sau puțină scorțișoară. Poți să te folosești de dulceață la micul dejun pe pâine prăjită cu unt sau în diferite prăjituri.
Cel mai ușor este să faci blat de pandișpan în care să adaugi și câteva linguri de dulceață sau să o servești cu turte, clătite sau gogoși simple cu zahăr pudră. De asemenea, mai poți prepara un griș cu lapte la care să adaugi produsul tradițional făcut de tine în casă. Poftă bună!