Compania majoră care vinde ultima fabrică din România. Vești proaste pentru angajații ei

Compania majoră care vinde ultima fabrică din România. Vești proaste pentru angajații ei

Vești proaste pentru o anumită categorie de angajați. Un gigant britanic farmaceutic vinde ultima sa fabrică din țara noastră, după ce a înregistrat o pierdere de 1,3 milioane de lei în 2020. Inițial, fabrica a fost deținută de compania americană Pfizer, fiind cumpărată ulerior de una daneză. Compania farmaceutică a fost prezentă pe piața din România din 1989, însă în curând va dispărea.

Compania majoră care vinde ultima fabrică din România

Gigantul britanic farmaceutic GlaxoSmithKline (GSK) a luat decizia de a închide ultima sa fabrică din România, mai exact din Cluj-Napoca, către Hexagon Retail Properties, grup cu capital privat, care își desfășoară activitatea în imobiliare și proiecte de retail din Cluj-Napoca și București.

Acționarii Hexagon Retail Properties sunt, conform termene.ro, antreprenorul imobiliar Florin Mariș, prin Hexagon Equity (33%), Raul Ciurtin, fondatorul Albalact, prin Crisware Holdings (33%), și familia Dobra, prin Entire Real Estate.

Potrivit ultimelor date, raportate în 2020, Hexagon Properties a înregistrat afaceri de 35,4 milioane de lei și o pierdere de 1,3 milioane lei, conform profit.ro.

În intervalul 2011-2019, fabrica Ferrosan Cluj a fost deținută de compania americană Pfizer, fiind ulterior cumpărată de Ferrosan, o companie daneză. Ea a intrat pe piața din România în anul 2007, când a achiziționat firma Alsifcom Intermed, în cadrul unei tranzacții de 3,5 milioane de euro. Aceasta a reprezentat singura investiție din afara Danemarcei a companiei.

Citește și: Au apărut primele poze cu fabrica din Elveţia unde se construieşte cea mai performantă staţie de epurare din România. Cum arată aceasta

Vești proaste pentru angajații ei

Alsifcom Intermed a fost înființată de Viorica Ilieș, în 1993, în vederea importului și a distribuției de medicamente, aparatură și consumabile pentru hemodializă. Începând cu anul 2003, fabrica a devenit și producător de medicamente.

În 2019, aceasta a ajuns în portofoliul companiei britanice GSK în 2019, în urma unui joint venture la nivel internațional format alături de Pfizer, potrivit sursei citate.

Anul următor, GSK a preluat integral de la Pfizer fabrica de suplimente alimentare Ferrosan din Cluj. Construcția fabricii a fost finalizată cu peste 6 ani în urmă, proprietatea fiind localizată strategic la drumul european E81 și autostrada A3 și putând fi folosită în scopuri multiple (livrări last-mile, logistică sau depozitare).

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI