12 ian. 2022 | 08:38

Comoară inedită descoperită de un bursuc flămând. Autoritățile au fost și ele uluite

News
Comoară inedită descoperită de un bursuc flămând. Autoritățile au fost și ele uluite
Comoară inedită descoperită de un bursuc flămând.

Comoara inedită pe care a descoperit-o un bursuc flămând. Autoritățile au fost cu adevărat uluite. S-a întâmplat într-o peșteră din nordul Spaniei, au spus cercetătorii. Ei sunt de părere că zăpada l-a forțat pe bursuc să facă mai multe eforturi ca să-și caute hrană, astfel că a săpat mai intens în apropierea bârlogului său, sperând că va găsi fructe uscate sau viermi.

Comoară inedită descoperită de un bursuc flămând

Dar bursucul aflat în căutare de mâncare a ajuns să facă „descoperire excepțională” în peștera aflată în nordul Spaniei. Este vorba despre 209 monede romane, care datează din secolele al III-lea și al V-lea d.Hr. Monedele au fost găsite într-o peșteră din Grado, regiunea de nord a Asturiei. Potrivit The Guardian, monedele se aflau la doar câțiva pași de bârlogul unui bursuc, la câteva luni după ce furtuna Filomena a adus un strat gros de zăpadă aici.

În loc să găsească mâncare, în căutarile sale, bursucul a scos la suprafață un tezaur de monede romane uzate, a spus arheologul Alfonso Fanjul Peraza pentru El País.

Un localnic a fost cel care a dat peste colecția de monede și le-a arătat-o unor arheologi.

„Când am sosit la fața locului am descoperit gaura care ducea la vizuina bursucului și numeroase monede împrăștiate în jurul ei”, a relatat arheologul Alfonso Fanjul pentru CNN.

Acesta a mai spus că arheologii sunt de părere că aceste monede au fost ascunse inițial de refugiați.

„Credem că reflectă instabilitatea socială și politică provocată de căderea Romei și sosirea grupurilor de barbari în nordul Spaniei”, a afirmat acesta.

Acum, cele 90 de monede scoase la suprafață de animal sunt curățate și vor fi expuse la Muzeul de Arheologie din Asturias, regiunea din nordul Spaniei în care se află și municipiul Grado.

S-au mai descoperit comori în pădurile din Grado

Cele mai multe dintre aceste monede sunt din cupru și din bronz, iar cea mai mare, care cântărește mai mult de opt grame, are în compoziție 4% argint.

„Până în prezent, acesta este cel mai mare tezaur de monede romane găsit într-o peșteră din nordul Spaniei”, au spus cercetătorii într-un raport.

Dar aceasta nu este prima dată când arheologii descoperă comori în pădurile dese din Grado. Acum circa 85 de ani, în zonă s-au găsit și 14 monede de aur datând din timpul lui Constantin. Romanii au cucerit peninsula Iberică în 218 î.Hr., și au stat la comandă până ce au fost înlăturați de vizigoți la început de secol al V-lea.