Un bărbat și o femeie au încercat să vândă peste 100 de monede medievale pe piața neagră. Oamenii legii au intrat pe fir și i-au reținut

Un bărbat și o femeie au încercat să vândă peste 100 de monede medievale pe piața neagră. Oamenii legii au intrat pe fir și i-au reținut
Polițiștii ieșeni au recuperat 103 monede medievale

Oamenii legii au prins în flagrant un bărbat și o femeie în timp ce încercau să vândă 103 monede medievale. Aceștia au fost reținuți pentru 24 de ore și urmează sa fie prezentați judecătorilor.

Peste 100 de monede au fost recuperate de polițiști

Monedele medievale au fost recuperate de polițiștii specializați în protejarea patrimoniului cultural. Aceștia făceau investigații în cadrul unui dosar penal de furt calificat și tăinuire, potrivit unui comunicat al IGPR. În urma perchezițiilor, oamenii legii au confiscat 103 monede medievale, 1.750 de euro și 21.000 de lei.

„La data de 14 decembrie poliţiştii din cadrul Direcţiei de Investigaţii Criminale, împreună cu poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale Iaşi, au desfăşurat o acţiune pe linia protejării patrimoniului cultural naţional, în cadrul căreia au fost depistate în flagrant delict două persoane, în timp ce ar fi tranzacţionat 103 monede medievale.

De asemenea, în cadrul dosarului penal, întocmit sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de furt calificat şi tăinuire, poliţiştii au efectuat 5 percheziţii domiciliare, în oraşul Podu Iloaiei şi judeţul Suceava. În urma acţiunii, au fost ridicate cele 103 monede medievale, 21.000 de lei şi 1.750 de euro, precum şi telefoane mobile”, se precizează într-un comunicat de presă.

În urma cercetărilor, polițiștii au descoperit că monedele ar fi fost sustrase dintr-un sit arheologic, la începutul lunii noiembrie, din municipiul Iași. Acțiunea a beneficiat de sprijinul Direcției de Operațiuni Speciale, Serviciului pentru Acțiuni Speciale Iași și Inspectoratului de Poliție Județean Suceava.

Bărbat acuzat că a vândut monede antice

Un constănțean a fost ridicat de polițiști, fiind acuzat de braconaj arheologic. Acesta ar fi furat mai multe monede medievale și antice din diferite situri arheologice din județul Constanța. Oamenii legii au efectuate percheziții la domiciliul acestuia și au descoperit zeci de monede furate, sume mari de bani și detectoare de metal.

„În urma percheziţiilor, au fost descoperite și ridicate 99 de monede din perioadele romană și medievală, 4 detectoare de metale, peste 15.000 de lei, 6.700 de euro, 160 de lire sterline, 100 de dolari, bijuterii din aur, 520 de țigarete netimbrate, precum și alte bunuri cu valoare probatorie”, se arată în comunicatul transmis, joi, de Poliția Constanța.

Polițiștii au aflat de bărbat datorită unor informații anonime. În urma verificărilor, aceștia au aflat că monedele erau extrase din siturile arheologice, apoi vândute pe piața neagră de antichități sau pe diferite site-uri de profil. Acum, bărbatul este cercetat pentru comiterea infracțiunilor de furt calificat de bunuri culturale și tăinuire.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI