Comoara descoperită de o familie când şi-a renovat casa. Doar o singură piesă valorează 15.000 de euro

Comoara descoperită de o familie când şi-a renovat casa. Doar o singură piesă valorează 15.000 de euro
Comoara descoperită de o familie când şi-a renovat casa.

O adevărată comoară a fost descoperită, în momentul în care un cuplu a decis să restaureze conacul pe care îl cumpărase în urmă cu nouă ani în Plozevet, localitate aflată la vest de Quimper, Franța. Valoarea comorii este uriașă și doar o singură piesă valorează 15.000 de euro.

Comoara descoperită de o familie când şi-a renovat casa

Comoara este compusă din 239 de monede din aur care datează din epoca regilor francezi Ludovic al XIII-lea şi Ludovic al XIV-lea („Regele Soare”), a anunța casa de licitații Ivoire Angers care o să încerce să vândă aceste obiecte la final de septembrie.

Cu toate acestea, descoperirea monedelor regale a fost făcută în 2019, dar informaţia a fost făcută publică abia azi. Se întâmplă că noii proprietari au dorit să renoveze casa și să unească cele trei clădiri de pe acea proprietate în una singură. Cuplul a încredinţat lucrările de renovare unor pietrari. Atunci, trei meşteşugari au descoperit, în interiorul unui zid, o cutie din metal care era plină cu monede de aur.

„Cutia era încastrată în zid, fixată între pietre”, a declarat Francois Mion, proprietarul conacului, în vârstă de 63 de ani.  După câteva zile, meşteşugarii „au găsit deasupra unei bârne o traistă cu un al doilea lot de monede”, a mai adăugat el.

În total, s-au descoperit 239 de monede, chiar și ludovici de aur şi dublu ludovici de aur, iar printre ele se afla şi „un dublu ludovic de aur cu meşă lungă din 1646”, o piesă estimată că ar valora 15.000 de euro.

„Este o monedă foarte rară, nu mai există aproape niciuna pe piaţă”, a spus Florian D’Oysonville, comisar al casei de licitaţii Ivoire Angers, cu referire la moneda care îl ilustrează pe Ludovic al XIV-lea din profil, cu o meşă ce îi ajunge până la baza gâtului.

Cât valorează comoara

Comoara găsită este „considerată un rod al economiilor făcute, fără îndoială, de un comerciant bogat sau de un agricultor”, a mai explicat el. Licitaţia o să fie organizată de casa Ivoire Angers pe data de 29 septembrie.

Suma este estimată la între 250.000 şi 300.000 de euro. Ea va fi împărţită în mod egal: jumătate o vor primi cei trei meşteşugari care au descoperit comoara, iar cealaltă jumătate le va reveni proprietarilor conacului, conform legislaţiei în vigoare în Franţa până în iulie 2016.

De la acel moment, potrivit noii legislaţii, patrimoniul arheologic aparţine 100% statului francez. Însă, în cazul de faţă, data de cumpărare a conacului, în 2012, este aceea care va fi luată în considerare, și nu data la care a fost făcută acestă incredibilă descoperire.

Urmăriți Playtech.ro și pe