12 aug. 2021 | 14:23

Comoara din adâncurile României care nu mai este în totalitate a statului. Ce oameni au spart monopolul exploatării sării

News
Comoara din adâncurile României care nu mai este în totalitate a statului. Ce oameni au spart monopolul exploatării sării
Statul român concesionează exploatări miniere de sare

România este considerată una din cele mai bogate țări est-europene, când vine vorba de resursele minerale din adâncuri. Printre acestea se numără și exploatări miniere de sare, nu puține la număr. Cea mai importantă exploatare este cea de la Turda. Salina Turda este un sit istoric și o atracție turistică semnificativă în oraș, cu siturile sale moderne de extracție a sării. Modernizarea a fost susținută de PHARE în anul 2005, valoarea investițiilor fiind de 5,8 milioane de euro.

Comoara albă din minele românești. România deține imense exploatări miniere de sare

România este bogată în depozite naturale de sare, unele dintre ele formând cupole masive de sare care apar ca urmare a presiunii, care împinge sarea în sus prin roci de la adâncimi mari. Astfel de cupole, întâlnite în principal în regiunea subcarpatică, au fost lucrate din cele mai vechi timpuri și găzduiesc acum o multitudine de exploatări miniere de sare active, precum și în conservare, ultima reprezentând locația ideală pentru depozitarea subterană. De-a lungul secolelor au fost o mulțime de cavități și săpături subterane obținute din exploatări miniere de sare.

În trecut utilizată la capacitate maximă, salina Turda datează încă din secolul al XVII-lea. Salina a fost folosită pentru orice, de la un centru de depozitare a brânzeturilor la un adăpost pentru bombe în cel de-al doilea război mondial după oprirea săpăturilor în 1932. Astăzi, a fost transformată într-un parc tematic subteran incredibil.

Exploatările miniere de sare din România, până de curând, s-au aflat sub monopolul unei singure companii. Este vorba de compania de stat Societatea Națională a Sării (Salrom), controlată de Ministerul Economie. Noile informații spun că acest lucru se va schimba, după stabilirea unui acord între statul român și o companie, Salzbergwerk Ressourcen Und Investitionen SRL.

Statul român concesionează exploatările miniere de sare

Primul pas în concesionarea unor exploatări miniere de sare avea loc anul trecut, printr-un ordin emis de președintele ANRM. Este vorba de „Hotărâre privind aprobarea licenţei de concesiune nr. 2202012A19 a activităţii miniere de exploatare a resurselor de sare gemă în perimetrul Nireş, județul Cluj, încheiat între Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale şi Societatea Salzbergwerk Ressourcen Und Investitionen SRL.

Totul ar fi plecat după ce firma în cauză a făcut prospecții în zona Nireș, din județul Cluj. În urma acestor prospecții reprezentanții firmei au descoperit zăcăminte de sare gemă aici, ulterior depunând dosarul de licențiere și concesionare în 2019.

Ulterior, la licitația de concesionare din 2020, Salrom, compania de stat ce deținea monopolul pe toate exploatările miniere de sare, nu a participat la licitație. În consecință, Salzbergwerk Ressourcen Und Investitionen SRL a câștigat procesul de licitație, iar autoritățile au trecut la conesionarea resursei descoperite.

Înainte exista o legislație în vigoare care spunea că astfel de exploatări miniere de sare sunt aprobate printr-o hotărâre emisă doar de Guvern. După un amendament adus la Legea mineritului de către deputații PNL, această decizia a trecut în ograda președintelui ANRM. Întreg complexul de exploatare, conform celor de la Profit.ro, ar avea o valoare aproximativă de 2 miliarde de lei.

Ba mai mult de-atât, se pare că în spatele firmei, care a primit licența de concesionare a exploatării miniere de sare, s-ar afla persoane importante și influente din spectrul politic românesc și al antreprenoriatului. Se vorbește despre Bogdan Ionuț Niță, nepotul celebrului politician Viorel Hrebenciuc, în parteneriat cu Octavian și Anca Radu, patronii grupului Radu Holding. Grupul Radu Holding, conform Profit.ro, include business-urile Diverta, PinkPost, Sistec, TCE Holding, Flaro, Rimobi și Sunny Berry.

Parteneri
Ce gest impresionant a făcut soțul Ancăi Molnar la trei luni de la moartea soției. Mesajul care a surprins pe toată lumea
Redactia.ro
Ceaiul care te va ajuta să dormi ca un bebeluș. E preparat din coaja unui fruct regăsit în orice magazin
Click.ro
O femeie care primea zilnic peste 100 de apeluri cu număr ascuns a descoperit că cel care o suna era soțul ei. Explicația bărbatului
Digi24
S-a aplecat și S-A VĂZUT TOT: Corina Bud, FĂRĂ lenjerie! Fanilor nu le-a venit să creadă că a apărut AȘA
Vocea.biz
Cum a aflat Victor Slav că iubita lui, Selina, l-a înșelat. S-a întâmplat înainte de Asia Express!
Unica.ro
Ultima oră despre vizele de SUA. Românii nu primesc vești bune
EVZ.ro
Bogdan de la Ploiești a anunțat despărțirea de Cristina Pucean! „Nu a fost vorba de trădare, înșelat”. De ce ar fi ajuns la separare din nou
Spynews
Klaus Iohannis este vinovat! Înseamnă ultima TRAGEDIE
Capital.ro
Ea are 27 de ani, el are 57 și tocmai au anunțat că vor deveni părinți: „Mama te așteaptă…”. Vedeta abia a divorțat anul trecut
Avantaje
CHIRICHEȘ, ÎN IPOSTAZE INDECENT de GUSTOASE. Foame mare pe tușă
Mediaflux
Descinderi acasă la Nuțu Cămătaru! Au fost găsite maimuțe, păsări răpitoare, cangur și alte exemplare exotice
Spynews.ro
Zodii ale căror vieți se îmbunătățesc semnificativ înainte de sfârșitul lunii septembrie 2024. Succesul bate la ușa lor
Realitatea.net
Cum arată acum fiica Adrianei Iliescu. Eliza a fost fotografiată recent alături de mama sa, într-o ipostază emoționantă
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro