România este considerată una din cele mai bogate țări est-europene, când vine vorba de resursele minerale din adâncuri. Printre acestea se numără și exploatări miniere de sare, nu puține la număr. Cea mai importantă exploatare este cea de la Turda. Salina Turda este un sit istoric și o atracție turistică semnificativă în oraș, cu siturile sale moderne de extracție a sării. Modernizarea a fost susținută de PHARE în anul 2005, valoarea investițiilor fiind de 5,8 milioane de euro.
România este bogată în depozite naturale de sare, unele dintre ele formând cupole masive de sare care apar ca urmare a presiunii, care împinge sarea în sus prin roci de la adâncimi mari. Astfel de cupole, întâlnite în principal în regiunea subcarpatică, au fost lucrate din cele mai vechi timpuri și găzduiesc acum o multitudine de exploatări miniere de sare active, precum și în conservare, ultima reprezentând locația ideală pentru depozitarea subterană. De-a lungul secolelor au fost o mulțime de cavități și săpături subterane obținute din exploatări miniere de sare.
În trecut utilizată la capacitate maximă, salina Turda datează încă din secolul al XVII-lea. Salina a fost folosită pentru orice, de la un centru de depozitare a brânzeturilor la un adăpost pentru bombe în cel de-al doilea război mondial după oprirea săpăturilor în 1932. Astăzi, a fost transformată într-un parc tematic subteran incredibil.
Exploatările miniere de sare din România, până de curând, s-au aflat sub monopolul unei singure companii. Este vorba de compania de stat Societatea Națională a Sării (Salrom), controlată de Ministerul Economie. Noile informații spun că acest lucru se va schimba, după stabilirea unui acord între statul român și o companie, Salzbergwerk Ressourcen Und Investitionen SRL.
Primul pas în concesionarea unor exploatări miniere de sare avea loc anul trecut, printr-un ordin emis de președintele ANRM. Este vorba de „Hotărâre privind aprobarea licenţei de concesiune nr. 2202012A19 a activităţii miniere de exploatare a resurselor de sare gemă în perimetrul Nireş, județul Cluj, încheiat între Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale şi Societatea Salzbergwerk Ressourcen Und Investitionen SRL.”
Totul ar fi plecat după ce firma în cauză a făcut prospecții în zona Nireș, din județul Cluj. În urma acestor prospecții reprezentanții firmei au descoperit zăcăminte de sare gemă aici, ulterior depunând dosarul de licențiere și concesionare în 2019.
Ulterior, la licitația de concesionare din 2020, Salrom, compania de stat ce deținea monopolul pe toate exploatările miniere de sare, nu a participat la licitație. În consecință, Salzbergwerk Ressourcen Und Investitionen SRL a câștigat procesul de licitație, iar autoritățile au trecut la conesionarea resursei descoperite.
Înainte exista o legislație în vigoare care spunea că astfel de exploatări miniere de sare sunt aprobate printr-o hotărâre emisă doar de Guvern. După un amendament adus la Legea mineritului de către deputații PNL, această decizia a trecut în ograda președintelui ANRM. Întreg complexul de exploatare, conform celor de la Profit.ro, ar avea o valoare aproximativă de 2 miliarde de lei.
Ba mai mult de-atât, se pare că în spatele firmei, care a primit licența de concesionare a exploatării miniere de sare, s-ar afla persoane importante și influente din spectrul politic românesc și al antreprenoriatului. Se vorbește despre Bogdan Ionuț Niță, nepotul celebrului politician Viorel Hrebenciuc, în parteneriat cu Octavian și Anca Radu, patronii grupului Radu Holding. Grupul Radu Holding, conform Profit.ro, include business-urile Diverta, PinkPost, Sistec, TCE Holding, Flaro, Rimobi și Sunny Berry.