Comisia Europeană, veste cruntă pentru toți românii. Gata, am primit anunțul sumbru

Comisia Europeană, veste cruntă pentru toți românii. Gata, am primit anunțul sumbru
Veste cruntă pentru români de la Comisia Europeană

Miercuri, Comisia Europeană a cerut monitorizarea atentă a situației economice a 12 state membre ale UE, inclusiv pe cea din România, în contextul observării unor dezechilibre macroeconomice semnificative.

Veste cruntă de la Comisia Europeană pentru toți românii

Pachetul de toamnă în materie de politici economice, a fost prezentat miercuri de către Uniunea Europeană. În Raportul privind mecanismul de alertă (RMA), accesat de Mediafax, Comisia Europeană recomandă elaborarea unor analize privind situația a 12 state membre ale Uniunii Europene.

”Pentru identificarea și evaluarea severității posibilelor dezechilibre macroeconomice”. Statele vizate sunt: România, Croația, Republica Cipru, Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Olanda, Portugalia, Spania și Suedia. „Aceste ţări au fost deja identificate ca având dezechilibre sau dezechilibre excesive în februarie 2020”, precizează Comisia Europeană, potrivit unui document postat pe site-ul instituției.

Datoriile companiilor ți persoanelor fizice sunt în creștere

Comisia Europeană notează că, deși actualele bilanțuri financiare par stabile în pofida crizei generate de coronavirus, tendința de reducere a datoriilor externe s-a oprit. Mai mult, datoriile companiilor și persoanelor fizice sunt în creștere, în contextul scăderii valorii PIB-ului.

„Actuala criză a exacerbat anumite provocări existente și generează noi riscuri. Acest lucru evidențiază necesitatea de a utiliza în cel mai bun mod măsurile de susținere oferite de UE și a asigura că investițiile și reformele din zona euro funcționează în sensul contracarării dezechilibrelor”, subliniază Comisia Europeană.

Raportul României indică deteriorarea finanțelor publice în 2020

Potrivit Comisiei Europene, în urma încălcării în 2019 a plafonului deficitului stabilit prin Tratatul UE, România s-a aflat în deficit excesiv încă din luna aprilie 2020. Totodată Consiliul UE recomandă României să oprească deficitul excesiv până în 2022.

„România s-a aflat sub procedura deficitului excesiv din aprilie 2020 din cauza încălcării în 2019 a plafonului deficitului stabilit prin Tratatul UE. Tendința creșterii deficitelor publice a fost generată de măsurile expansioniste adoptate înainte de începerea pandemiei. Recomandarea Consiliului UE în virtutea Articolului 126 (7) al Tratatului UE este ca România să oprească deficitul excesiv până în 2022.

Autoritățile din România au prezentat în septembrie raportul privind acțiunile adoptate ca reacție la recomandare. Raportul indică deteriorarea finanțelor publice în 2020 din cauza pandemiei de coronavirus”, precizează Comisia Europeană.

România a primit anunțul de a Comisia Europeană
România a primit anunțul de a Comisia Europeană

Potrivit raportului, Comisia Europeană estimează că, în 2020 deficitul României va depăși 10% din PIB și va continua să crească în următorii ani. În privința continuării stării de incertitudine din cauza pandemiei în România, Comisia Europeană consideră că, deocamdată nu trebuie luată o măsură suplimentară în procedura pentru deficit excesiv. Comisia Europeană va reanaliza situația bugetară a României în primăvara anului 2021 și vor fi luate măsurile necesare în virtutea procedurii deficitului excesiv în acel moment, dacă va fi necesar.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI