România, amendă colosală din cauza lui Liviu Dragnea. Ce a decis Comisia Europeană

România, amendă colosală din cauza lui Liviu Dragnea. Ce a decis Comisia Europeană
Liviu Dragnea, din nou în instanță. Ce a pățit fostul lider PSD în pușcărie

România încă mai are de suferit după perioada Dragnea. O amendă colosală revine statului, în urma a ceea ce a făcut fostul președinte PSD. Ce decizie a luat Comisia Europeană?

România, amendă colosală din cauza lui Dragnea

Moștenirea lui Dragnea pentru România – deznădejde și o amendă de 3 milioane de euro. Comisia Europeană obligă statul român la plata unei amenzi în valoare de 3.000.000 de euro pentru implementarea cu întârziere a Directivei UE în privința spălării de bani, notează adevărul.ro. Tergiversarea a fost dirijată de fostul șef al Partidului Social Democrat în timpul guvernării formațiunii. Surse politice susțin pentru sursa citată că la mijloc ar fi firma Teldrum. Printre executanți se află în prim-plan Viorica Dăncilă și Tudorel Toader, Florin Iordache, Marius Staicu şi Marius Vorniceanu, ultimii doi fiind şefii Oficiului pentru combaterea spălării banilor, instalaţi în funcţie de Liviu Dragnea. Uniunea Europeană a adoptat un document esențial pentru combaterea corupției în 2015 – Directiva privind prevenirea utilizării sistemului financiar în scopul spălării banilor sau finanţării terorismului.

  • ”Fluxurile de bani iliciţi pot deteriora integritatea, stabilitatea şi reputaţia sectorului financiar şi pot ameninţa piaţa internă a Uniunii, precum şi dezvoltarea internaţională. Spălarea de bani, finanţarea terorismului şi criminalitatea organizată rămân probleme semnificative care ar trebui abordate la nivelul Uniunii”
    Documentul
Moștenirea lui Dragnea, o amendă colosală
Moștenirea lui Dragnea, o amendă colosală

„Știa că partidul are acțiuni la purtător”

În decembrie a lui 2016, PSD câștigă alegerile parlametare și se instalează la putere, iar prin prioritățile lui Dragnea nu se număra și combaterea spălării banilor. ”Ştia tot partidul că Liviu Dragnea are acţiuni la purtător – adică ascunse – în mai multe companii, cea mai notorie fiind TelDrum, care a devenit şi subiectul unui dosar penal. Aşadar, directiva de partid a bătut directiva europeană, ca să glumesc puţin”, explică unul dintre liderii de atunci ai PSD, pentru Adevărul.

Mai exact, în acele momente Dragnea conducea nu doar firme, ci întreaga țară, iar fiind faptul că domina Parlamentul nu a inițiat niciun proiect de lege care să aibă în vedere transpunerea Directivei în privința spălării de bani. În acest timp, în Parlament se muncea de zor la modificarea legislației penale în interesul fosutlui șef al PSD.