Colin Powell, fostul secretar de Stat SUA, a murit la 84 de ani. Mesajul copleșitor transmis de familie

Colin Powell, fostul secretar de Stat SUA, a murit la 84 de ani. Mesajul copleșitor transmis de familie
Colin Powell a murit după ce s-a infectat cu Covid-19 sursă foto CNN

Colin Powell, primul secretar de stat de culoare din SUA, a murit la vârsta de 84 de ani din cauza unor complicații generate de Covid-19. Anunțul trist a fost făcut chiar de familia lui printr-un mesaj care i-a făcut pe internauți să nu își poată stăpâni lacrimile.

Colin Powell a murit. Ce a anunțat familia

Colin Powell a contribuit la modelarea politicii externe americane în ultimii ani din secolul XX și în primii ani din secolul XXI. Acesta a decedat după ce s-a infectat cu virusul care a făcut ravagii în lumea întreagă, la vârsta de 84 de ani, după cum au anunțat rudele sale.

„Generalul Colin L. Powell, fost secretar de stat al SUA și președinte al Statului Major General, a decedat în această dimineață din cauza complicațiilor provocate de COVID-19.

Am pierdut un soț, un tată, un bunic remarcabil și iubitor și un mare american.”, a scris familia Powell pe Facebook.

Cine a fost Colin Powell

Colin Powell a fost cunoscut ca fiind un soldat profesionist, iar cariera lui a înflorit, de la serviciul de luptă în Vietnam până la Casa Albă. Acesta a fost primul consilier de securitate națională de culoare la finalul mandatului de președinte pe care l-a avut Ronald Reagan.

De asemenea, acesta a fost considerat și cel mai tânăr și primul președinte afro-american pe care l-a avut Statul Major General în timpul mandatului lui George H.W. Bush. Într-un anumit punct, Colin Powell a fost considerat un candidat puternic la funcția de președinte la alegerile din 1996.

Totuși, pe atunci, el refuza categoric această posibilitate, explicând că nu are interesul de a se implica în politică. Colin Powell mărturisea pe atunci că nu simte deloc nevoia de a intra în acest domeniu, potrivit CNN.

„O astfel de viață necesită o chemare pe care încă nu o aud. Să pretind altfel înseamnă că nu o să fiu onest cu mine, dar nici cu poporul american.”, spunea el în 1995.

Ce a făcut Colin Powell

Totuși, reputația lui a avut de suferit în momentul în care a prezentat informații greșite în fața Națiunilor Unite pentru a susține războiul din Irak, menționând că inspectorii au fost induși în eroare și că o să aibă loc un atac cât se poate de curând.

În respectivul moment, acesta avea funcția de prim secretar de stat în mandatul lui George W. Bush. În același timp, inspectorii nu au găsit vreo dovadă cu privire la armele care ar fi fost ascunde de Irak, iar la doi ani de la discursul pe care Colin Powell l-a avut, s-a aflat că informațile erau eronate.

Din păcate, chiar dacă el a mărturisit în 2004 în fața Congresului că sursele de informații pe care le-a folosit în discurs au fost greșite, iar probabilitatea ca stocurile de armă de distrugere în masă să fi fost ascunse de Saddam este scăzută, daunele nu puteau să fie reparate.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI