Actuala situație a valului 4 și numărul mare de cazuri de noi inectări din România au devenit subiect în presa străină. Pe lângă asta medici români, stabiliți în străinătate, vorbesc de modul cum este gestionată sitația în România în comparație cu țările adoptive, și unde aceștia lucrează. Medici din Suedia încearcă să tragă semnale de alarmă și să pună degetul pe rana României.
Noua criză din România a devenit temă de dezbatere în editoriale publicate pe principalele agenții europene de știri. Într-un amplu material editorial, Euronews spune că „serviciul de sănătate din România a fost copleșit de pacienți nevaccinați în mijlocul unui al patrulea val brutal de COVID-19.”
Din păcate realitatea esxpusă de jurnaliștii Euronews este una adevărată, numai dacă ne uităm ce se întâmplă în București, unde ambulanțele au trebuit să facă coadă în afara Spitalului de Boli Infecțioase Matei Balș, și unde se așază paturi pe coridoare.
Conform datelor din ultimele zile sunt 15.828 de cazuri noi și cel puțin 365 de persoane au murit în această perioadă, iar numărul total al deceselor în acest moment al pandemiei este de 41.781 de pacienți decedați.
„Mulți români sunt neîncrezători în rugămințile autorităților de a obține un vaccin, care este parțial o moștenire a vieții sub dictatorul Nicolae Ceaușescu.
Mulți sunt, de asemenea, susceptibili la dezinformarea care circulă online că vaccinurile sunt ineficiente sau mai rău, periculoase.”, mai spune Euronews.
În același context, medicii români stabiliți în țări unde gestionarea crizei a fost una de succes, și cu date pozitive cu privire la campaniile de vaccinări, nu înțeleg de ce s-a ajuns la aceste cifre alarmante în ultimele luni în România.
În septembrie, de exemplu, Suedia reducea restricțiile COVID-19 la sfârșitul lunii, eliminând majoritatea restricțiilor și limitelor în locurile publice, cum ar fi restaurante, teatre și stadioane.
Cu majoritatea adulților vaccinați, Suedia a ușurat treptat unele restricții în timpul unei pauze de vară în pandemie. În timp ce infecțiile au crescut în ultimele săptămâni pe fondul răspândirii rapide a variantei Delta mai contagioase, decesele cauzate de boală au rămas scăzute.
Suedia a fost un aspect anormal în ceea ce privește tratarea bolii, evitând blocaje puternice pe tot parcursul pandemiei și bazându-se puternic pe recomandări voluntare cu privire la aspecte precum distanțarea socială și igiena.
Un medic român, stabilit în Suedia, Laura Ghibu, încearcă să înțeleagă cum s-a ajuns la o cfiră așa de mare de noi infectări, și trage un semnal de alarmă în același timp, vorbind de mentalitatea românilor în raport cu datele științifice publicate de specialiști.
„Colegii mei mi-au spus că această mentalitate colectivă de a nu crede în datele științifice este fără precedent în Uniunea Europeană și este un fenomen pe care ar dori să-l studieze și probabil că acest fenomen va primi și un nume. Datele care vin din România nu se văd bine în Suedia.
Am vorbit cu câțiva colegi care se ocupă de studii științifice, eu însămi m-am ocupat să fac design de studii științifice, deci să proiectez studii științifice, și vă spun că România va deveni un laborator pentru studiile științifice ale cercetătorilor străini. Ceea ce se întâmplă în România nu are nicio explicație logică pentru un cercetător străin sau pentru un străin în general”, a arătat Laura Ghibu, medic român stabilit în Suedia, celor de la Digi24.