Codul secret lipit pe fructe. Ce înseamnă, de fapt, cifrele de pe fiecare etichetă
Te-ai întrebat vreodată ce înseamnă, de fapt, cifrele care se află pe eticheta fructelor? Care este codul secret lipit pe fructele pe care le achiziționăm din comerț. Aceasta este explicația specialiștilor. Cum diferențiezi produsele sănătoase de cele alterate genetic.
Ce înseamnă, de fapt, codul secret lipit pe fructe
Cunoașteți micile autocolante care sunt lipite pe fructe și legume? Ei bine, iată ce semnifică acele cifre. Se numesc coduri de căutare a prețurilor (PLU) și sunt atribuite tuturor fructelor de către Federația Internațională pentru Standardele Produselor. Conțin numere pe care casierii care lucrează în supermarketuri le folosesc pentru a vă suna. Dar le puteți utiliza și pentru a vă asigura că primiți ceea ce ați plătit. Cei de la consumerreports.org explică, pe înțelesul tuturor, ce semnifică acel cod de pe spatele alimentelor:
- Un număr din cinci cifre care începe cu 9 înseamnă că alimentul respectiv este organic.
- Un cod din patru cifre care începe cu un 3 sau un 4 înseamnă că produsul este cultivat în mod convențional. De exemplu, lămâile mici obișnuite vândute în SUA sunt etichetate 4033, mari sunt 4053; lămâile organice mici sunt codificate 94033, cele mari sunt 94053.
- Un cod din cinci cifre care începe cu un 8 înseamnă că elementul este modificat genetic. Ce înseamnă asta? Are gene de la alte organisme. Nu veți vedea multe dintre acestea deoarece doar versiunile modificate genetic de porumb, soia, canola, bumbac, papaya și dovlecei sunt acum vândute pe scară largă. Și deoarece codurile PLU nu sunt obligatorii, companiile pot eticheta articolele respective ca fiind convenționale.
Problema este că, deși se estimează că 60 până la 70 la sută din produsele alimentare vândute, inclusiv bunurile ambalate, au ingrediente modificate genetic, se știu foarte puține lucruri despre efectele pe termen lung ale consumului lor. De aceea, consumatorii și-au exprimat îngrijorări cu privire la creșterea alergiilor și a altor probleme de sănătate care ar putea apărea după consumarea acestor alimente.
Care sunt alimentele care topesc grăsimea de pe burtă
Și dacă tot vorbim despre fructe și legume, nutriționiștii au făcut o listă privind alimentele care ajută la topirea grăsimii de pe abdomen. Specialiștii spun că toate alimentele care conțin zahăr nu trebuie consumate după ora 18, deoarece atunci glucidele se tranformă în grăsime, într-un ritm mai ales. Printre alimentele pe care trebuie să le evităm sunt orezul, pâinea, pastele și cartofii.
Alimentele sănătoase pe care le putem consuma fără probleme sunt fructele de pădure, citricele și fasolea. Medicii nutriționiști avertizează românii asupra dietelor stricte, care aduc rezultate doar pentru o scurtă durată. Este mai sănătos să slăbim treptat și astfel să ne formăm un stil de viață sănătos decât să ne înfometăm câteva săptămâni și apoi să punem la loc kilogramele pierdute sau chiar mai multe.