Cod Rutier Grecia 2022. Unde plătești amenda primită și ce greșeli te lasă fără permis

Cod Rutier Grecia 2022. Unde plătești amenda primită și ce greșeli te lasă fără permis
Codul Rutier Grecia 2022. Amenzi mai mari

Cod Rutier Grecia 2022. Unde plătești amenda primită de la polițiștii greci și care sunt greșeli care te lasă fără permis atunci când circuli prin frumoasa țară. Foarte mulți români își vor petrece concediile în această vară în Grecia, astfel că nu ar strica să arunce un ochi prin legile rutiere ale acestei țări.

Cod Rutier Grecia 2022. Cât sunt cele mai banale amenzi de circulație

Autoritatile din Grecia au modificat Codul Rutier astfel încât au fost introduse pedepse mai aspre. Șoferii români care vor merge în Grecia trebuie să cunoască aceste noi reguli pentru a evita sancțiunile.

Noutățile sunt introduse în Codul Rutier grecesc din 2019, dar cum a fost pandemie, mulți dintre români nu au mai fost în concedii, astfel că au rămas în urmă cu noutățile rutiere din această țară.

Lipsa centurii de siguranță, ridicarea dreptului de a conduce 60 de zile

Neutilizarea centurii de siguranță sau a căștii de protecție pentru motocicliști se sancționeaza cu ridicarea pe loc a permisului de conducere și a plăcuțelor și a certificatului de înmatriculare pentru o perioada de 60 de zile.

Folosirea telefonului mobil de către conducătorul auto în mers se sancționează cu ridicarea pe loc a permisului de conducere, precum și a plăcuțelor și a certificatului de înmatriculare ale mașinii pentru o perioadă de 60 de zile.

Sancțiuni pentru condusul sub influența băuturilor alcoolice

Persoanele care sunt prinse băute la volan și au o concentrație de alcool de:

-0,50-0,80 g/l ȋn sange sau de 0,25-0,40 mg/l ȋn aerul expirat se sanctionează cu amenda de 200 euro și imobilizarea autovehiculului;
-0,80-1,10 g/l în sange sau de 0,40- 0,60 mg/l în aerul expirat se sancționează cu amendî de 700 euro, ridicarea permisului de conducere timp de 90 de zile și imobilizarea autovehiculului;
-peste 1,10 g/l în sânge sau de peste 0,60 mg/l în aerul expirat se sancționează cu ridicarea permisului de conducere pentru o perioadă de 180 de zile, cu închisoare de minimum două luni, amendă de 1.200 euro, ridicarea plăcutelor de înmatriculare pentru o perioada de la 10 zile până la 6 luni (în baza deciziei instanței competente) și imobilizarea autovehiculului, scrie e-juridic.manager.ro.

Alte sancțiuni care au fost înăsprite de autoritățile din Grecia

-Șoferii care trec pe culoarea roșie a semaforului sunt sancționați cu amendă de 700 euro și ridicarea permisului de conducere pentru 60 de zile.

-Șoferii care depășesc limita de viteză cu peste 30 km/oră se sancționează cu amenda de 350 euro și ridicarea pe loc a permisului de conducere pentru 60 de zile.

-Șoferii care nu respectă semnificatia indicatorului „STOP la intersectie” sunt amendați cu 700 euro, ridicarea pe loc a permisului de conducere, precum și a plăcuțelor și a certificatului de înmatriculare ale vehiculului timp 20 de zile.

– Stationarea, parcarea ilegală se sancționează cu amendă de 40-150 euro, după caz, și ridicarea permisului de conducere, precum si a plăcuțelor și a certificatului de înmatriculare ale vehiculului timp de 10 zile.

Șoferii care aruncă pe geam, ȋn timpul mersului, obiecte sau substanțe care poluează, inclusiv țigări, se sancționează cu ridicarea pe loc a permisului de conducere, precum și a plăcutelor și a certificatului de înmatriculare ale vehiculului timp de 60 de zile.

Unde se plătesc amenzile rutiere în Grecia

Nu în ultimul rând, amenzile se plătesc integral, nu mai există posibilitatea plății la jumătate, în termen de 15 zile la Poșta Elenă sau la sediul primăriei pe raza căreia s-a luat amenda.