Atunci când decideți să vă urcați la volan, după ce ați consumat băuturi alcoolice, ar fi cazul să vă gândiți mia bine. Codul Rutier românesc are toleranță zero când vine voba de consumul de alcool. Câteva ore ar putea părea suficient pentru ca alcoolul să se estompeze, dar, de fapt, durează mult mai mult decât ați putea crede.
Concluziile au apărut după un studiu realizat de mai mulți experți. Cam acesta este intervalul de timp, până dispare orice urmă de alcool din organism, chiar și după un singur pahar. Se crede în general că 12 ore sunt suficiente pentru a stabiliza concentrația de alcool în sânge, dar în multe cazuri acest lucru nu este nici pe departe suficient.
O halbă de bere are nevoie de 3,5 ore pentru a dispărea, în timp ce cidrul are nevoie de patru ore. Petrecăreții ar trebui să aștepte 2,5 ore după un singur pahar de gin sau un pahar standard de șampanie. Pentru vin este nevoie de două ori mai mult.
După un pahar mare de vin, ar trebui să treacă cinci ore pentru a putea urca în siguranță la volan. Iar mai mult de un pahar înseamnă că ați depășit cu mult limita și trebuie să dormiți peste noapte. Alcoolul afectează timpii de reacție, coordonarea, vederea și judecata noastră.
Potrivit studiului, chiar și șoferii cu o alcoolemie mai mică de 0,05%, aproximativ o halbă și jumătate de bere, au un risc de trei ori mai mare de a muri într-un accident de mașină. Acest risc crește de 11 ori pentru cei care au un nivel de alcoolemie cuprins între 0,08 și 0,1%, echivalentul a trei sau patru halbe de bere.
Deși numărul de decese cauzate de consumul de alcool la volan a scăzut în ultimii ani, se estimează că un total de 7.800 de persoane au fost ucise sau rănite în 2019 când cel puțin un șofer a depășit limita de viteză, potrivit celor mai recente statistici.
Ca și până acum, când vine vorba de circulația pe șosele, Codul Rutier nu iartă consumul de alcool. De cele mai multe ori, cei prinși la volan că au consumat alcool, riscă suspendarea permisului, și în unele cazuri chiar dosare penale.
Conform legislației, dacă șoferul are o alcoolemie cuprinsă între 0,1 și 0,40 mg/litru alcool pur în aerul expirat, este pasibil de contravenție. În acest caz, i se suspendă permisul pentru o perioadă de 90 de zile, primește între 9 și 20 de puncte, și o amendă cuprinsă tre 1.300 și 2.900 de lei.
Dacă alcoolemia este mai mare de 0,40 mg/litru alcool pur în aerul expirat, lucrurile se complică. În acest caz, cofnrom reglementărilor din Codul Rutier, șoferului i se vor preleva probe biologice, în przența unui agent de la Poliția Rutieră, intrând sub incidența de infracțiune. Tot legat de acest aspect, dacă șoferul refuză prelevarea de probe, riscă închisoarea, de la 1 la 5 ani și plata unei amenzi penale.
Întotdeauna este cel mai sigur să evitați să conduceți după ce ați consumat orice cantitate de alcool. Există câteva alte modalități de a rămâne în siguranță, dacă chiar doriți să beți ceva. Printre acestea se numără folosirea alternativelor fără alcool, cum ar fi mocktailurile și berile 0 la sută, precum și mâncatul înainte de a bea pentru a încetini absorbția alcoolului.
Consumul unei băuturi răcoritoare sau a unui pahar de apă între fiecare băutură sau la intervale regulate poate fi, de asemenea, de ajutor. Sau puteți ține cont de tabelul de mai jos, realizat de The Sun, și astfel să știți exact când nu mai aveți alcool în sânge: