Schimbarea majoră din Codul Rutier 2022. Se suspendă permisul pentru 4 luni dacă faci această greșeală

Schimbarea majoră din Codul Rutier 2022. Se suspendă permisul pentru 4 luni dacă faci această greșeală
Noul Cod Rutier 2022 aduce sancțiuni și mai aspre

După luni de zile de zvonuri și speculații, noul Cod Rutier 2022 a fost votat. Sancțiunile sunt aspre, iar gesturile aparent banale din trafic vor fi amendate. Noul Cod Rutier prevede sancțiuni aspre pentru hărțuirea în trafic, conducerea agresivă sau flash-uri nejustificate. Nu de puține ori, aceste gesturi vor duce la suspendarea permisului de conducere și, implicit, a dreptului de a conduce pe drumurile publice. Alte schimbări sunt legate de depășirea limitei de viteză. Marja, conform reglementărilor, a fost ridicată la peste 70 de km/h.

Noul Cod Rutier 2022 aduce sancțiuni și mai aspre

Guvernul a modificat Codul Rutier printr-o ordonanță emisă pe 30 ianuarie 2022. Accentul este pus pe descurajarea condusului agresiv, vizând abuzurile în trafic și punerea în pericol a siguranței rutiere. În acest scop, a fost modificat nu doar cuantumul amenzilor, ci și perioada pentru care veți rămâne fără permis de conducere.

Practic, în cazul șoferilor care adoptă un comportament agresiv, se propune o amendă prevăzută în clasa a patra de sancțiuni. Amenda poate fi cuprinsă între 1.305 și 2.900 de lei. Șoferii care circulă în mod nejustificat cu autovehiculul pe benzile de urgență de pe autostrăzi vor fi sancționați mai mult decât atât. În noul Cod Rutier se precizează creșterea cuantumului amenzilor de la 580 – 725 de lei, la 1.305 – 2.900 de lei.

Nu în ultimul rând, dreptul de a conduce poate fi suspendat pentru o perioadă de până la 120 de zile dacă vă întoarceți mașina pe autostradă, dacă mergeți pe contrasens sau în zonele de mijloc, legăturile dintre benzile de circulație.

Fără carnet dacă depășiți limita legală de viteză cu 70 km/h

O altă modificare adusă în noul Cod Rutier 2022 este cea legată de depășirea limitei legale de viteză cu 70 km/h. În această situație veți rămâne pieton pentru nu mai puțin de patru luni, conform Avocatnet.ro. Noile reglementări mai precizează că se vor aplica și amenzi de până la aproape 3.000 de lei pentru depășirea vitezei de 70 de km/h.

Noul Cod Rutier mai prevede și alte amenzi, de până la 2.900 de lei. Amenzile vor fi date șoferilor care abuzează de flash-uri, fac slalom printre mașini sau hărțuiesc în trafic. Noile modificări legislative intră în vigoare la 30 de zile de la publicarea lor în Monitorul Oficial.

Lista completă a modificărilor din noul Cod Rutier 2022

1. Sancționarea comportamentului agresiv

Va fi considerat comportament agresiv în trafic schimbarea frecventă și în forță a benzilor de circulație, în scopul depășirii unui autoturism sau a unui rând de vehicule, întoarcerea mașinii prin folosirea frânei auxiliare, sau a frânei de mână.

Utilizarea excesivă a claxonului sau a semnalelor luminoase (flash-uri), mersul pe roată, în cazul motocicletelor etc. În cazul unui comportament agresiv în trafic, proiectul Guvernului stabilește amenzi din clasa a doua de sancțiuni, patru sau cinci puncte de penalizare, respectiv între 580 și 725 de lei.

2. Sancțiune suplimentară pentru revenirea pe autostradă sau pentru mersul pe contrasens

Șoferii care întorc mașina pe autostradă sau merg pe contrasens riscă doar amendă, amenzi din clasa a patra de sancțiuni – 1.305 și 2.900 de lei. Odată cu aplicarea măsurilor din proiectul de ordonanță, acești șoferi vor primi și sancțiunea complementară de suspendare a dreptului de a conduce pentru 120 de zile.

3. Conducerea pe banda de urgență a autostrăzii, pedepsită mai aspru

Șoferii care obișnuiesc să circule pe banda de urgență, din diverse motive, vor risca amenzi mai mari, respectiv între 1.305 și 2.900 de lei, față de 580 – 725 de lei, cât sunt amenzile de acum. Sancțiunea complementară de penalizare pe puncte de penalizare, trei puncte de penalizare, va fi înlocuită cu suspendarea permisului de conducere pentru 90 de zile.

4. Perioada de suspendare pentru nerespectarea regulilor de traversare a căilor ferate va fi majorată

Proiectul prevede majorarea sancțiunii contravenționale complementare de suspendare a dreptului de a conduce de la 90 de zile la 120 de zile pentru nerespectarea regulilor la trecerea la nivel cu calea ferată.

5. Depășirile neregulamentare, pedepsite mai aspru

Proiectul vizează majorarea sancțiunilor pentru nerespectarea regulilor privind manevra de depășire de la 580 – 725 de lei, cât este acum amenda, la 870 – 1.160 de lei. Perioada de suspendare a permisului de conducere se majorează de la 30 la 60 de zile.

6. Este interzisă conducerea autoturismului pentru cei cu permis străin care încalcă grav regulile de circulație

Proiectul reglementează interdicția de a conduce un vehicul pe drumurile publice din România, ca urmare a condamnării penale pentru săvârșirea de infracțiuni rutiere în România, pentru titularul unui permis de conducere eliberat de o autoritate străină.

7. Noua limită de viteză pentru care se va aplica o perioadă sporită de suspendare a permisului de conducere

Depășirea limitei legale de viteză cu mai mult de 70 km/ ha va însemna aplicarea unei perioade majorate de suspendare a exercitării dreptului de a conduce, respectiv de 120 de zile.

8. Datele de identificare a conducătorului auto care trebuie transmise la poliție de către proprietarul mașinii

Dacă nu proprietarul mașinii este cel care a încălcat legislația rutieră, ci o altă persoană, primul va trebui să furnizeze autorităților numele, prenumele, codul numeric personal, domiciliul sau reședința, numărul și seria cărții de identitate.

9. Eliminarea posibilitatății de suprapunere a perioadelor de suspendare a permisului de conducere

Va fi posibilă susținerea examenului de circulație, care reduce perioada de suspendare, pentru orice serviciu de poliție rutieră.

10. În cazul în care nu pun frâna de parcare sau nu lasă mașina „în viteză” atunci când o parchează, șoferii ar trebui să primească puncte de penalizare.

Proiectul prevede că șoferul unui autoturism parcat pe un drum public va trebui să se asigure, atunci când îl părăsește, că a aplicat frâna auxiliară, a oprit motorul și a angrenat o treaptă de viteză, altfel riscă să fie penalizat.

Urmăriți Playtech.ro și pe