Ce obligații au șoferii, în cazul unui accident, conform Codului Rutier 2019? Îți poate fi ridicat permisul definitiv.
Ordonanța de urgență nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, cunoscută de publicul larg drept Codul rutier, stabilește obligațiile legale ale fiecărei persoane în cazul producerii unui accident auto. Accidentul de circulație este evenimentul care întrunește cumulativ condițiile:
Șoferii trebuie să știe că își pot lua ”adio” de la permis, dacă au plecat de la locul accidentului. Conform art.77 din legislația codului rutier, ”conducătorul unui vehicul implicat într-un accident de circulaţie în urma căruia a rezultat moartea sau vătămarea integrităţii corporale ori a sănătăţii unei persoane este obligat să ia măsuri de anunţare imediată a poliţiei, să nu modifice sau să şteargă urmele accidentului şi să nu părăsească locul faptei”.
Este interzis oricărei persoane să schimbe poziția mașinii implicate într-un accident de circulație ”în urma căruia a rezultat moartea ori vătămarea integrității corporale sau a sănătății uneia sau a mai multor persoane, să modifice starea locului sau să şteargă urmele accidentului fără încuviinţarea poliţiei care cercetează accidentul”.
Cu toate acestea, Codul penal prevede patru situații în care conducătorii auto implicați într-un accident de circulație pot părăsi locul accidentului, cât și pedeapsa de care sunt pasibili cei care pleaca, totuși, de la locul incidentului.