Codul Rutier 2019. Care sunt primele lucruri pe care trebuie să le facă polițistul care te trage pe dreapta!

Care sunt primele lucruri pe care trebuie să le facă polițistul care te trage pe dreapta.

Sunt reguli pe care ar fi trebuit să le fi învățat la școala de șoferi și majoritatea șoferilor de cunosc, dar unii le mai uită sau se prefac că nu știu, luând asta ca o scuză pentru a-și da frâu liber impulsivității. Este evident că nimeni nu este plin de veselie atunci când poliția rutieră te trage pe dreapta, mai ales când știi ce regulă de circulație ai încălcat. Totuși, asta nu te împiedică să-ți corectezi atitudinea și să respecți legea.

Care sunt primele lucruri pe care trebuie să le facă polițistul care te trage pe dreapta

Atunci când ești oprit în trafic de către un polițist ce acte ești obligat să-i prezinți acestuia? Conform legii, șoferul trebuie să prezinte actul de identitate, permisul de conducere și certificatul de înmatriculare. Aceste trei documente trebuie să le prezinți fizic polițistului, în caz că ești oprit. Iar, după caz, dacă dovada efectuării ITP-ului nu este trecută în talon, trebuie și cartonașul galben care să facă dovada că inspecția a fost efectuată.

În cazul în care polițistul a făcut oprirea pe un drum național, ceea ce implică și un drum european sau autostradă, agentul mai poate cere și dovada efectuării rovinietei. E vorba de taxa de drum care se plătește de către toate vehiculele, cu excepția celor care au numere provizorii.

Asigurarea RCA nu este un document care trebuie înmânat polițistului

Dar cum rămane cu asigurarea RCA? RCA-ul este un document extrem de important, fără de care nu avem voie să circulăm. Dacă nu avem asigurare valabilă, riscăm să avem placuțele de înmatriculare confiscate și să primim amenzi usturătoare. Însă, asigurarea RCA nu este un document care trebuie înmânat polițistului atunci când ne oprește. Spre deosebire de buletin, permis și talon, pe care trebuie să le avem în permanență la noi, RCA-ul trebuie prezentat altfel. Mai exact, noi trebuie să-i facem polițistului dovada că automobilul pe care îl conducem are RCA valabil. Asta putem face fie prin prezentarea unei copii xerox, fie prin prezentarea unei poze pe telefon sau o scanare a poliței RCA. Evident, putem avea și polița originală, dar dacă nu o avem la noi și ne trimite soția pe WhatsApp o poză cu ea, este la fel de bine.

Polițist care trage o mașină pe dreapta.
Primele lucruri pe care trebuie să le facă polițistul care te trage pe dreapta.

În concluzie, nu este musai să avem la noi asigurarea RCA, atâta timp cât putem face dovada că mașina are așa ceva. Dacă nu puteți face dovada, polițistul, dacă este de treabă și vorbiți cu el cumsecade, poate face o interogare în baza de date ca să afle toate detaliile documentelor, de la RCA, la buletin și ITP, ca să se asigure ca sunteți în regulă. Dar dacă începeți o discuție de sus, riscați să primiți o amendă mai mare, nu doar pentru că nu ați avut asupra voastră documentele prevăzute de lege.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI