Au dat examenul auto, au luat permisul de conducere, însă mulți șoferi au uitat repede prevederile din Codul Rutier și încalcă des regulile de circulație. Fie că se grăbesc să ajungă la muncă sau pur și simplu nu le pasă că încurcă traficul, mulți conducători auto blochează intersecțiile, îngreunând traficul rutier. Aceștia riscă sancțiuni dure din partea polițiștilor.
Foarte mulți conducători auto nu mai țin cont de ceea ce au învățat la școala de șoferi după ce au obținut permisul de conducere. Se întâmplă foarte des în România, în special în București, ca șoferii să pătrundă în intersecție pe culoarea galbenă a semaforului, ajungând în cele din urmă să le blocheze. În momentul în care apare verde pentru ceilalți șoferi, încep claxoanele și nervii, ajungându-se într-un cerc vicios în care este nevoie de un polițist care să dirijeze traficul.
Aceste lucruri nu s-ar întâmpla dacă șoferii ar respecta prevederile din Codul Rutier. Articolul 105 din HG 1391/2006 prevede că „se interzice intrarea într-o intersecţie chiar dacă semnalul luminos ori un indicator de prioritate permit, dacă din cauza aglomerării circulaţiei conducătorul de vehicul riscă să rămână imobilizat, stânjenind sau împiedicând desfăşurarea traficului.”
Și mai puțini sunt șoferii care știu cum să procedeze în situația în care intersecția este blocată de alți participanți la trafic. Aceștia trebuie să le dea prioritate și să înceapă deplasarea abia după ce intersecția s-a eliberat. În caz contrar, riscă să fie sancționați cu o amendă de 1.000 de lei dacă sunt surprinși de polițiștii rutieri.
OUG 195/2002 prevede că „nerespectarea obligaţiei de a permite părăsirea intersecţiei conducătorului vehiculului rămas în interiorul acesteia” reprezintă contravenție și se sancționează cu amendă. Cei care nu acordă prioritate șoferilor care blochează intersecțiile riscă să fie sancționați cu 9-20 de puncte amendă și 6 puncte penalizare.