Cod Rutier 2019. Mulți șoferi preferă să își spele mașinile în fața blocului sau a curții pentru a economisi banii pe care altfel i-ar cheltui la spălătoriile auto. Ceea ce nu știu e că fapta reprezintă contravenție și este sancționată cu amendă de la 200 la 500 de lei pentru persoanele fizice și de la 300 la 1.000 de lei pentru persoanele juridice.
Mulți șoferi s-au obișnuit să își spele mașinile în fața casei sau pe malurile unor râuri din apropierea orașelor, la fel cum o făceau în anii ’90, când autoturismele au început să umple încet, încet străzile orașelor. Era nevoie doar ca în preajmă să fie o sursă de apă și un furtun, iar de multe ori se rezolva doar cu ajutorul unei găleți, în cazul în care mașina era spălată lângă un râu.
Între timp, în România au apărut spălătoriile auto, iar numărul lor a crescut de la an la an. Mulți șoferi însă au rămas cu vechile obiceiuri, fie din comoditate, fie din dorința de a economisi bani. Aceștia riscă să fie amendați în cazul în care sunt surprinși de polițiști.
Consiliului General al Municipiului București a adoptat încă din anul 2010 o hotărâre care prevede că „răspândirea sau deversarea directă pe sol (domeniul public ori în locuri publice, terenuri virane, spații verzi, etc.) a apelor uzate menajere, a celor rezultate din spălarea balcoanelor şi teraselor, de la cişmelele imobilelor, precum şi a celor rezultate din spălatul maşinilor de orice tip” este interzisă.
Persoanele fizice care își spală mașinile pe trotuare sau în alte locuri decât spălătoriile auto riscă amenzi cuprinse între 200 și 500 de lei. Sancțiunile cresc pentru persoanele juridice. Acestea pot fi sancționate cu amendă de la 300 la 1.000 de lei.