Cod Rutier 2019. A fost adoptată legea care prevede ca șoferii să lipeasă acest semn pe parbriz

Cod Rutier 2019. A fost adoptată legea care prevede ca șoferii să lipeasă acest semn pe parbriz
Cod Rutier 2019. Persoanele cu deficiențe de auz vor putea aplica un semn opțional pe lunetă

Cod Rutier 2019. Senatul a adoptat proiectul de lege care prevede ca șoferii care au dizabilități de auz să poată lipi pe luneta autoturismului un semn prin care să precizeze deficiența și faptul că au nevoie de un interpret atunci când sunt opriți în trafic. Proiectul va ajunge și în Camera Deputaților, care este for decizional în acest caz.

Cod Rutier 2019. Persoanele cu deficiențe de auz vor putea aplica un semn opțional pe lunetă

Proiectul a fost adoptat cu 78 de voturi, după ce a fost depus în Senat de către deputatul PNL Adriana Săftoiu. Acesta vizează  modificarea şi completarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului României nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, în care ar urma să fie introdus următorul articol: „Conducătorii de vehicule pot monta pe autovehiculele proprii semnul distinctiv pentru conducătorul de autovehicul cu dizabilităţi de auz.”

În cazul în care proiectul de lege va fi aprobat de Camera Deputaților, persoanele cu deficiențe de auz vor putea aplica pe parbrizul mașini, dacă vor, un semn care să precizeze dizabilitatea. În proiect sunt precizate și motivele pentru care li se recomandă să monteze acest semn.

  • dacă persoana surdă este oprită de agentul de circulaţie, acesta va şti că este nevoie de interpret şi de comunicare în limbajul semnelor;
  • dacă persoana surdă este implicată într-un accident de circulaţie, autorităţile sau persoanele fizice vor vedea semnul reprezentativ şi vor putea apela în regim de urgenţă la un interpret în limba semnelor; – în trafic sau în diverse situaţii, ceilalţi şoferi vor şti că persoana surdă trebuie atenţionaţă prin semnale luminoase;
  • orice şofer surd să aibă obligatoriu o legitimaţie specială în care să se dovedească că are dizabilităţi auditive şi să arate poliţiei rutiere.
DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI