Cod Rutier: Cât este punctul de amendă în 2019. Așa poți calcula cât înseamnă în bani amenda ta

Cod Rutier: Cât este punctul de amendă în 2019. Așa poți calcula cât înseamnă în bani amenda ta
Cât este punctul de amendă în 2019 și cum poți calcula în bani amenda ta?

Iată tot ceea ce trebuie să știe șoferii! Care este punctul de amendă în anul curent și cum poate fiecare conducător auto să-și calculeze amenda în bani? Cât a ajuns punctul de amendă, conform Ordonanței de urgență a Guvernului?

Cât este punctul de amendă în 2019?

No detalii despre nivelul punctului de amendă! Valoarea acestuia a fost înghețată la 145 de lei pentru sacțiunile rutiere, conform Ordonanaței de urgență a Guvernului cu numărul 96/2018. În acest context, punctul de amendă nu a mai crescut la valoarea de 208 de lei la începutul anului. Codul Rutier din 2019 prevede că punctul de amendă are o valoarea de 10% din salariul minim brut pe economie. În lipsa unor modificări, punctul de amendă va rămâne de 145 de lei până la data de 31 decembrie a lui 2019. Valoarea acestuia este valabilă încă din anul 2017, moment în care salariul minim brut pe economie se situa la 1.450 de lei.

Există cinci clase de amendă în România, iar primele patru se aplică persoanelor fizice, urmând ca a cincea să se aplice stric persoanelor juridice. În acest context, pentru persoanele fizice sunt 20 de puncte de penalizare, adică de la 2.900 de lei, iar pentru persoanele juridice amenda maximă este de 14.500 de lei, adică de 100 de puncte amendă.  „Astfel, pentru perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2018, se plafonează punctul-amendă la suma de 145 lei, cât este în prezent, fără a se majora în funcție de salariul minim brut pe economie garantat în plată”, scrie într-un comunicat al Executivului remis redacției noastre. 

Cât este punctul de amendă?
Cât este punctul de amendă?

Clasele de sancțiuni sunt acestea:

-clasa I: 2/3 puncte-amendă;
-clasa a II-a: 4/5 puncte-amendă;
-clasa a III-a: 6-8 puncte-amendă;
-clasa a IV-a: 9- 20 de puncte-amendă;
-clasa a V-a: 21- 100 de puncte-amendă.

Un lucru important este că cei care vor achita pe loc amenda (sau în primele două zile lucrătoare de la data primitii procesului-verbal de contraveție) plătesc doar jumătate din amenda aplicată.