Cod Rutier 2019. Cât este valabilă fișa medicală pentru permis, după noile prevederi din legislația rutieră

Cod Rutier 2019. Cât este valabilă fișa medicală pentru permis, după noile prevederi din legislația rutieră
Cod Rutier 2019. Fișa medicală pentru permisul de conducere este valabilă timp de un an

Ordinul Ministerului Sănătății nr. 1.428/2019 a fost publicat recent în Monitorul Oficial și prevede că fișa medicală necesară pentru obținerea permisului de conducere este valabilă timp de un an de la data emiterii. Noul model de fișă medicală include și examinarea de pneumologie pentru cei care vor să obțină permis de conducere pentru autovehicule mari.

Cod Rutier 2019. Fișa medicală pentru permisul de conducere este valabilă timp de un an

Legislația precedentă prevedea că fișa medicală necesară pentru obținerea permisului de conducere este valabilă timp de 6 luni. După publicarea în Monitorul Oficial a Ordinului Ministerului Sănătății nr. 1.428/2019, termenul de valabilitate a acestui document a crescut la un an. În această perioadă, fișa medicală poate fi folosită atât de către cei care vor să obțină permisul de conducere, cât și de către cei care vor să și-l reînnoiască.

A fost emis un nou model de fișă medicală, care conține în mare parte modificări de formă. Pe lângă termenul de valabilitate care a fost dublat, fișa medicală conține și pneumologia pe lista examinărilor medicale incluse. Această rubrică li se adresează celor care doresc să obțină permisul de conducere pentru camioanele de marfă și pentru autobuze (categoriile C, CE, C1, C1E, D, DE, D1 și D1E). Aceștia vor fi testați pentru apnee în somn, iar cei care vor fi găsiți cu probleme vor fi trimiși la doctor pentru a obține un aviz medical.

Aceștia trebuie să dovedească faptul că își pot controla afecțiunea, că urmează un tratament și că prezintă îmbunătățiri în ceea ce privește somnolența. De asemenea, trebuie să meargă periodic la un control medical.

Restricțiile pentru persoanele cu apnee în somn au fost implementate din cauza numărului mare de accidente auto care au avut drept cauză acest sindrom. Apneea este oprirea temporară a respirației, apneea în somn însemnând, practic, somnolență diurnă excesivă.