Cod roșu de vijelii și ploi torențiale. Județele afectate: vremea scapă de sub control

Cod roșu de vijelii și ploi torențiale. Județele afectate: vremea scapă de sub control
Cod roșu de vijelii și ploi torențiale. Județele afectate: vremea scapă de sub control. Sursa foto: europafm.ro

Meteorologii Administrației Naționale de Meteorologie au emis, vineri, un cod roşu de grindină, vijelii şi ploi torenţiale, pentru mai multe localităţi din judeţele Iaşi şi Bistriţa-Năsăud. De asemenea, Inspectoratul pentru Situații de Urgență a transmis mesaje de avertizare prin sistemul RO-Alert.

Meteorologii au emis cod roșu de vijelii și ploi torențiale. Ce județe sunt afectate

Meteorologii au vești proaste. Administrația Națională de Meteorologie a emis un cod roșu de vijelii, ploi torențiale și gridină. Avertizarea este valabilă pentru localități din judeţele Bistriţa-Năsăud și Iaşi.

Astfel, în următoarea oră, cantităţile de ploi vor ajunge la 40 de litri pe metrul pătrat, în contextul în care solul deja conține acumulări de apă. Potrivit meteorologilor Administrației Naționale de Meteorologie, codul roşu este valabil pentru judeul Iaşi, în localităţile Şipote, Vlădeni şi Gropniţa.

Grindină de mari dimensiuni în localitățile vizate de codul roșu

În această zonă se vor semnala grindină de mari deimensiuni, iar cantitățile de apă înregistrate în urma ploilor vor fi de până la 45 de litri pe metrul pătrat. ”Se vor semnala grindină de mari dimensiuni, vijelie, averse torenţiale ce vor cumula 35…45 l/mp, frecvente descărcări electrice”, a transmis Administrația Națională de Meteorologie.

De asemenea, meteorologii au emis cod roșu și pentru localităţile Tiha Bârgăului şi Bistriţa Bârgăului, ambele situate în judeţul Bistriţa-Năsăud. În această zonă cantitățile acumulate în sol sunt deja mari. ”În ultimele 3 ore, în zona avertizată s-au cumulat 60…80 l/mp”, a mai precizat Administrația Națională de Meteorologie.

Cod roșu de vijelii și ploi torențiale. Județele afectate: vremea scapă de sub control
Cod roșu de vijelii și ploi torențiale. Județele afectate: vremea scapă de sub control. Sursa foto: cancan.ro

Vremea rea ține până luni

Meteorologii au anunțat și un cod portocaliu de vreme rea valabil pentru mai multe localităţi din judeţele Iaşi, Botoşani, Bistriţa-Năsăud, Bistriţa-Năsăud și Maramureş.

De altfel, întreaga ţară este, de altfel, sub incidenţa unei avertizări cod galben de vreme rea. Avertizarea cod galben de ploi și vijelii însoțite de descărăcări electrice se va întinde până luni la ora 10.00.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI