Cod roșu de caniculă pentru România. Zonele vizate de călduri amenințătoare

Cod roșu de caniculă pentru România. Zonele vizate de călduri amenințătoare
Cod rosu, portocaliu si galben de canicula in Romania

A fost emis cod roșu de caniculă pentru România, potrivit meteorologilor Administrației Naționale de Meteorologie. Meteorologii avertizau de zilele trecute că sunt șanse ca această vară să fie una foarte călduroasă. Care sunt zonele vizate de călduri amenințătoare, vedeți în rândurile de mai jos.

ANM a emis cod roșu de caniculă. Temperaturile vor depăși recordurile absolute ale perioadei

Experții Administrației Naționale de Meteorologie au emis primul cod roșu de caniculă din vara lui 2022. Meteorologii anunță că sunt șanse mari ca astăzi, vineri, 1 iulie, în șase județe, temperaturile extreme să depășească recordurile absolute ale perioadei.

Astfel, conform ANM,  județele Arad, Bihor, Satu Mare, Sălaj, Maramureș și Bistrița-Năsăud sunt vizate de un cod roșu de temperaturi extreme și disconfort termic deosebit de accentuat.

La ce valori ajung temperaturile

Temperaturile în zonele aflate sub cod roșu de caniculă se vor situa în jurul valorilor de 38-39 de grade Ceslsius în județele Arad, Bihor și Satu Mare, iar în Sălaj, Maramureș și Bistrița-Năsăud vor fi 36…37 de grade Celsius. Disconfortul termic se va simți și noaptea, când temperaturile se vor menține ridicate și doar dimineața se vor înregistra valori în general de 20-24 de grade Celsius.

De asemenea, meteorologii ANM au emis și un cod galben valabil vineri, care se referă tot la un val de căldură și disconfort termic ridicat. În intervalul menționat, valul de căldură se va menține în toate regiunile, iar disconfortul termic va fi ridicat în zonele de câmpie și de podiș ale teritoriului, unde indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Căldură mare și în Banat, Transilvania și Moldova

În general, temperaturile maxime vor fi cuprinse între 33 și 36 de grade Celsius, iar cele minime între 17 și 20 de grade Celsius. De asemenea, în intervalul menționat, un val de căldură persistent și disconfort termic accentuat se vor resimți în Banat, Transilvania și Moldova.

Vineri, 1 iulie, local în zonele joase din Banat, Transilvania și Moldova valul de căldură va fi persistent, iar temperaturile (diurne și nocturne) se vor apropia de recordurile absolute ale perioadei, astfel că pentru aceste zone experții ANM au emis un cod portocaliu.

Temperaturi mari și în Transilvania

Astfel, în zonele anunțate, după-amiaza se vor înregistra frecvent valori de 36-38 de grade Celsius, iar noaptea nu vor coborî în general sub 18-22 de grade Celsius și prin urmare disconfortul termic va fi unul accentuat.

Temperaturi maxime apropiate de recordurile absolute ale perioadei se vor înregistra pe arii restrânse și în restul Transilvaniei, însă aici temperaturile minime vor fi mai coborâte decât valorile extreme.