Record de temperatură la nivel mondial. Țara care s-a topit la 63 de grade Celsius: cinci oameni au murit

Record de temperatură la nivel mondial. Țara care s-a topit la 63 de grade Celsius: cinci oameni au murit

Planeta a mai marcat un record în materie de temperaturi ridicate. Mercurul din termometre a urcat până la 63 de grade Celsius, cea mai ridicată temperatură înregistrată vreodată pe Terra.

Suntem în plină vară, dar schimbările climatice la care e supusă planetă încep deja să producă efecte negative. În Kuweit s-a înregistrat cea mai mare temperatură atinsă vreodată la nivel mondial.

Termometrele au arătat 63 de grade Celsius, un nivel record pe Terra. Cifrele, confirmate și de specialiștii de la World Meteorological Organisation (WMO), arată direcția extrem de clar.  Încălzirea globală este o amenințare reală, iar țările care nu se vor putea adapta riscă să fie rase de pe fața pământului.

Cinci persoane au murit din cauza temperaturilor extreme

Kuweit a fost lovită de un val uriaș de caniculă, similar cu cel care a lovit recent India și Pakistan. Autoritățile locale susțin că s-au înregistrat 52,2 grade Celsius la umbră, în vreme ce la soare mercurul din termometre a urcat până la 63 de grade Celsius.

Din cauza caniculei, cinci persoane au murit, iar altele suferă din cauza deshidratării. Oficial, vara nici măcar nu a început în Kuweit, valul de căldură a venit mult mai devreme decât de obicei. E de așteptat, așadar, ca temperaturile să mai crească în următoarea perioadă.

Specialiștii susțin că temperatura înregistrată în Kuweit este una record pe Terra. Până acum, cea mai mare era de 56,7 grade Celsius și fusese înregistrată în Death Valley, statul american California, pe 10 iulie 1913. Acum recordul e deținut de Kuweit- 53,9 grade Celsius, și Pakistan – 53,7 grade Celsius.

Pe internet circulă mai multe imagini (vezi foto mai jos) despre care se spune că provin din Kuweit și în care se vede cum mașinile și semafoarele s-au topit pur și simplu. De precizat, însă, că nu este exclus ca aceste imagini să fie trucate, întrucât autoritățile nu le-au confirmat încă veridicitatea.