Prognoza meteo din 2050 se poate adeveri chiar săptămâna viitoare! Țara care se va topi de căldură

Prognoza meteo din 2050 se poate adeveri chiar săptămâna viitoare! Țara care se va topi de căldură
Prognoza meteo din 2050 se poate adeveri chiar săptămâna viitoare!

Prognoza meteo din 2050 se poate adeveri chiar săptămâna viitoare. Este cunoscut faptul că, în urmă cu doi ani, meteorologii din Marea Britanie făceau un experiment prin care să indice cum ar arăta prognozele meteo pentru anul 2050. Întrucât schimbările climatice sunt vizibile tot mai mult, aceștia au decis să facă modele climatice pe termen lung, pentru a vedea ce temperaturi ar putea fi prognozate peste trei decenii. Doar că prognoza meteo din 2050 se poate adeveri chiar săptămâna viitoare! Iată țara care se va topi de căldură.

Prognoza meteo din 2050 se poate adeveri chiar săptămâna viitoare!

Deşi prognoza meteo făcută meteorologi în urmă cu doi ani era doar ipotetică pentru anul 2050, se pare că datele meteorologice se vor adeveri întru totul cu 28 de ani mai devreme, a relatat CNN.

„Anticipările climei se împlinesc cu 28 de ani mai devreme”, a declarat un specialist meteo al canalului CNN, care a urmărit temperaturile prognozate pentru săptămâna viitoare în Marea Britanie.

Temperaturile anunțate pentru săptămâna 18-24 iulie în Marea Britanie sunt de aproape 40 de grade Celsius, în condițiile în care cea mai ridicată temperatură măsurată vreodată în Anglia a fost de 38,7 de grade Celsius în anul 2018.

„În 2020, @metoffice a produs o prognoză meteo ipotetică pentru 23 iulie 2050, bazată pe proiecţiile climatice din Regatul Unit. Astăzi, prognoza pentru marţi este şocant de aproape identică pentru mari părţi ale ţării”, a scris Simon Lee pe contul său de Twitter, un om de știință de la Universitatea Columbia din New York.

„Am sperat că nu vom ajunge în această situaţie”

Astfel, săptămâna viitoare, în Marea Britanie sunt prognozate să fie cu 10-15 grade mai mari decât în mod obişnuit pentru acest interval, reprezentând un semn clar al efectelor schimbărilor climatice.

„Am sperat că nu vom ajunge în această situaţie”, a spus Nikos Christidis, expert în atribuţii climatice la Met Office.

„Schimbările climatice au influenţat deja probabilitatea unor temperaturi extreme în Marea Britanie. Şansele de a vedea zile de 40°C în Marea Britanie ar putea fi de până la 10 ori mai mari în clima actuală decât într-un climat natural neafectat de influenţa umană”, a mai spus Christidis.

Nici România nu este departe de temperaturile foarte ridicate. Spre exemplu, în acest weekend, se vor atinge valori de 30-32 de grade C, îndeosebi în sudul și în estul țării.

Potrivit prognozei actuale, temperaturi mai mari sunt așteptate în weekendul viitor, respectiv valori între 34-36 de grade C, pentru mai multe zile la rând. Meteorologii au anunțat că abia spre finalul lunii iulie se va mai coborî la temperaturi între 32-33 de grade C