Cod portocaliu de vijelii și ploi torențiale până joi. Care sunt zonele afectate în România

Cod portocaliu de vijelii și ploi torențiale până joi. Care sunt zonele afectate în România
Cod portocaliu de vijelii și ploi torențiale până joi.

Cod portocaliu de vijelii și ploi torențiale până joi. Ce zone sunt afectate în România. ANM – Administrația Națională de Meteorologie a emis un cod portocaliu de ploi abundente valabil până joi dimineața. Iată ce anunță meteorologii despre vremea până mâine.

Cod portocaliu de vijelii și ploi torențiale până joi

Cod portocaliu de vijelii și ploi torențiale până joi. Zonele afectate în România sunt în cea mai mare parte a Olteniei, în nord-vestul Munteniei şi local în Carpaţii Meridionali.

În intervalul 10 august, ora 12:00 – 11 august, ora 3:00, în zonele menționate vor fi perioade cu averse torențiale, iar în intervale scurte de timp și mai ales prin acumulare, se vor înregistra cantități de apă 40…50 l/mp și pe arii restrânse de peste 70 l/mp. Ele vor fi asociate și cu descărcări electrice, intensificări ale vântului și izolat grindină.

Județele marcate cu cod portocaliu, integral sau parţial, sunt Gorj, Dolj, Olt, Argeş, Vâlcea, Sibiu, Alba şi Hunedoara.

De cealaltă parte, până joi dimineaţa la ora 8.00, este cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată în Oltenia, în nordul şi vestul Munteniei, în sud-vestul Transilvaniei, dar şi în zona Carpaţilor Meridionali.

În aceste regiuni se vor semnala averse torenţiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului şi pe alocuri vijelii şi grindină, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare cantităţile de apă vor depăşi 25…35 l/mp şi izolat 40 l/mp.

Instabilitate atmosferică accentuată

Conform ANM, în majoritatea regiunilor, până la finalul săptămânii, acestea vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, care se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și pe alocuri vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor depăși 25…35 l/mp și izolat 40 l/mp, potrivit ANM.

De asemenea, în cea mai mare parte a Olteniei, în nord-vestul Munteniei și local în Carpații Meridionali, sunt anunate și perioade cu averse torențiale, iar în intervale scurte de timp, dar mai ales prin acumulare, înregistrându-se cantități de apă de 40…50 l/mp și pe arii restrânse de peste 70 l/mp. Sunt anunțate și descărcări electrice, intensificări ale vântului și izolat grindină.

Vremea în săptămâna 15.08.2022 – 22.08.2022

Meteorologii anunță că săptămâna următoare temperatura medie a aerului va avea valori mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă, pe întreg teritoriul României, însă mai ales în extremitatea de sud-est. În ce privește cantitățile de precipitații, ele vor fi local excedentare în regiunile nordice și la munte, iar în rest vor fi apropiate de cele normale.