Cod roșu de ploi torențiale până miercuri. Zonele care vor fi afectate de grindină. Un mall din Capitală a fost inuntat

Cod galben de ploi torențiale până miercuri. Meteorologii anunță care sunt zonele afectate de grindină. Specoialiștii în vreme au emis azi o avertizare tip cod galben de ploi torențiale, vijelii și grindină pentru București și încă alte 11 județe. Avertizarea este în vigoare până miercuri, ora 6:00.

Cod galben și portocaliu de ploi torențiale până miercuri

UPDATE 18:15

40 de trenuri staționează în acest moment în Gara de Nord și în jurul Bucureștiului, după ce tot sistemul energetic a căzut din cauza vremii rele. Sunt întârzieri de sute de minute în prezent, în Gara de Nord, iar mulți călători așteaptă pe peroane pentru a urca în trenuri.

Probleme foarte mari s-au înregistrat la trenurile care vin dinspre litoral, zona Constanța, dar și alte stațiuni. Întârzierile depășesc 80 de minute. Dacă vorbim despre plecări, întârzieri de peste 120 de minute s-au înregistrat la trenurile Sibiu, Craiova și Constanța.

UPDATE 17:05: Al doilea mesaj RO-alert emis de autorități azi. Codul portocaliu de ploi torențiale cu grindină s-a transformat în cod roșu, prelungit până la ora 18.30. Mai multe județe din România sunt afectate de apă, înregistrându-se peste 35 l/mp.

UPDATE: ANM a emis o avertizare meteorologică cod portocaliu valabilă astăzi, 14.06.2022, de la ora 15:20 până la ora 16:20, pentru Județul Ilfov, localitățile: Periș, Gruiu, Balotești, Moara Vlăsiei, Snagov, Ciolpani, Corbeanca. În aceste zone se vor semnala local averse torențiale care vor acumula peste 35-40 l/mp, frecvente descărcări electrice, grindină, intensificări ale vântului, vijelie. Pentru aceste localități a fost transmis un mesaj de avertizare prin sistemul Ro-Alert.

Codul portocaliu mai vizează și localitățile Brazi, Bărcănești, Puchenii Mari, Poienarii Burchii, Gorgota, Balta Doamnei, Tinosu, Olari din județul Prahova și Crevedia, Niculești, Butimanu din județul Dâmboviţa.

E cod galben de ploi torențiale până miercuri. Conform ANM, de azi, de la ora 12:00, și până miercuri, ora 6:00, în județele Argeş, Buzău, Călăraşi, Constanţa, Dâmboviţa, Giurgiu, Ialomiţa, Prahova, Tulcea, Teleorman şi Vrancea, precum și în municipiul București, se vor manifesta fenomene ca ploi torenţiale, vijelii şi grindină.

„În Dobrogea, în cea mai mare parte a Munteniei şi local în Carpaţii Meridionali şi de Curbură, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse torenţiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului şi vijelii (viteze la rafală de 60…80 km/h) şi pe alocuri grindină”, a transmis ANM.

În aceste zone, cantitățile de apă vor depăşi 20…30 l/mp şi izolat 40…60 l/mp. În Capitală, gradul de instabilitate atmosferică creşte, prin urmare vor fi perioade cu averse torenţiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului şi posibil vijelii şi grindină.

„Cantităţile de apă vor putea depăşi 10…20 l/mp şi izolat 25…30 l/mp. Temperatura maximă va fi de 27…28 de grade, iar cea minimă de 16…17 grade”, a mai transmis ANM.

Mall din București, inundat din cauza ploii

Codul roșu de furtuni anunțat de meteorologii ANM a făcut ravagii în Sectorul 6 al Capitalei. Mai mulți copaci au fost puși la pământ, s-a circulat foarte greu din cauza cantității mari de apă care s-a strâns și căreia canalizările nu îi fac față, iar un mall a fost inundat.

Este vorba despre Plaza Mall din București, care a fost inundat în urma furtunii din această seară. De la începutul avertizării și până acum au fost emise 2 mesaje RO-ALERT.

Prognoza meteo pentru săptămâna 13.06.2022 – 11.07.2022

În acest interval, valorile termice vor fi în general apropiate de cele normale pentru această săptămână, în cea mai mare parte a țării. Ân ce privește regimul pluviometric va fi deficitar în toate regiunile, dar mai ales în jumătatea nord-vestică a țării.

Vremea în săptămâna 20.06.2022 – 27.06.2022

În acest de interval, temperatura medie a aerului va avea valori ușor mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă, la nivelul întregii țări. În ce privește cantitățile de precipitații vor fi deficitare în toate regiunile, însă mai ales în cele sud-vestice și la munte.

Vremea în săptămâna 27.06.2022 – 04.07.2022

Meteorologii anunță că în acest interval temperaturile medii vor fi mai ridicate decât cele normale în toată țara. În ce privește regimul pluviometric va fi deficitar la nivelul întregii țări, dar mai ales în sud-est și la munte.

Vremea la munte

La munte, valorile termice anunțate au o tendință de ușoară creștere. Media media regională a maximelor va urca de la 14 de grade, spre 22 de grade, însă cea a minimelor de la 5 la 12 grade. Meteorologii au mai anunțat variații termice ușoare, ziua vor fi 21 de grade, iar noaptea vor fi 11…12 grade.