Cod galben de ploi torențiale până miercuri seară. Care sunt județele vizate

Cod galben de ploi torențiale până miercuri seară. Care sunt județele vizate
Alerta ANM. Cod galben de ploi torențiale.

Specialiștii de la Administrația Națională de Meteorologie au emis o nouă prognoză pentru perioada aceasta. Experții au indicat un Cod galben de ploi torențiale până miercuri seară. Unii români trebuie să se aștepte la o modificare importantă de vreme în anumite județe. Care sunt zonele afectate de noile fenomene specifice noului sezon? Ce spun specialiștii despre toamna lui 2022?

Meteo ANM: Cod galben de ploi torențiale

Specialiștii de la Administrația Națională de Meteorologie au emis o nouă prognoză pentru ziua următoare. Experții au indicat un Cod galben de ploi torențiale. Avertizările sunt valabile în perioada cuprinsă între 27 septembrie, ora 11:00 – 28 septembrie, ora 06:00.

Unii români vor avea parte în acest timp de fenomene precum: ploi însemnate cantitativ, instabilitate atmosferică temporar accentuată. Zonele afectate sunt: Banat, Oltenia, sudul Crișanei, vestul și sud-vestul Transilvaniei, vestul Munteniei.

De asemenea, la munte se anunță aceleași averse pe alocuri însoțite de descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și grindină. În anumite intervale scurte de timp cantitățile de apă vor depăși 25…30 l/mp și izolat 40…50 l/mp.

Avertizare ANM

,,Interval de valabilitate: 27 septembrie, ora 11:00 – 28 septembrie, ora 06:00. Fenomene vizate: ploi însemnate cantitativ, instabilitate atmosferică temporar accentuată. Zone afectate: conform textului și hărții.

În intervalul menționat, în Banat, Oltenia, sudul Crișanei, vestul și sud-vestul Transilvaniei, vestul Munteniei și la munte vor fi averse, pe alocuri însoțite, îndeosebi în sud-vestul teritoriului, de descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și grindină.

În intervale scurte de timp, precum și prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 25…30 l/mp și izolat 40…50 l/mp”, arată avertizarea specialiștilor din cadrul Administrației Naționale de Metetrologie.

Ce spun specialiștii?

Județele afectate de noile fenomene specifice sezonului de toamnă sunt: Bihor, Cluj, Arad, Alba, Timiș, Hunedoara, Sibiu, Caraș Severin, Gorj, Vâlcea, Argeș, Mehedinți, Dolj, Olt, Teleorman.

Directorul ANM a susținut că toamna și-a intrat în drepturi încă de la începutul lunii septembrie. De asemenea, specialistul a mărturisit și că ,,este prematur să ne expunem asupra iernii, cert este că avem informații până la jumătatea toamnei.”

,,În același timp, vorbim de precipitații și este bine că ploile vor continua după seceta pedologică de lungă durată din anul agricol anterior și mai ales faptul că pe parcursul următoarelor două săptămâni cantitățile de precipitații așteptate pot reface în stratul de sol conținutul de apă”, a explicat Elena Mateescu.