Alertă meteo ANM. Cod galben de ploi în țară, care sunt județele vizate

Alertă meteo ANM. Cod galben de ploi în țară, care sunt județele vizate
Avertizare ANM: ploi în 14 județe din România

Specialiștii de la Administrația Națională de Meteorologie au emis o nouă prognoză pentru zilele acestea. Experții vin cu avertizări de Cod galben de ploi în țară. Nu mai puțin de 14 județe sunt afectate de noile fenomene normale pentru acest sezon. Unii români vor avea parte în curând de ploi însemnate cantitativ în special în timpul serii. Ce spun meteorologii și cât timp este valabilă avertizarea?

Avertizare meteo ANM: Cod galben de ploi în România

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis în cursul zilei de luni o atenționare de Cod galben de ploi însemnate cantitativ. Mesajul experților este valabil de astăzi până în seara de marți în mai multe zone din țară. Conform experților, în intervalul 26 septembrie, ora 18:00 – 27 septembrie, ora 22:00, local în Maramureș, Banat, zona montană a Olteniei, Carpații Occidentali și nordul Carpaților Orientali vor fi perioade cu averse.

De asemenea, vor apărea pe alocuri și descărcări electrice. Meteorologii anunță și cantități de apă care depășesc 25 – 30 l/mp, iar pe arii restrânse 40 – 50 l/mp. Județele care se află sub atenționate de Cod galben sunt: Alba, Arad, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Caraş-Severin, Gorj, Hunedoara, Mehedinţi, Maramureş, Sălaj, Satu Mare, Timiş şi Vâlcea.

Specialiștii au menționat că în după-amiaza zilei de marți vor fi manifestări de instabilitate atmosferică în sud-vestul şi centrul ţării, iar spre seară şi noaptea (27/28 septembrie) în sud şi sud-est, local.

Anunț ANM

,,Interval de valabilitate: 26 septembrie, ora 18:00 – 27 septembrie, ora 22:00. Fenomene vizate: ploi însemnate cantitativ. Zone afectate: conform textului și hărții. În intervalul menționat, local în Maramureș, Banat, zona montană a Olteniei, în Carpații Occidentali și nordul Carpaților Orientali vor fi perioade cu averse, însoțite pe alocuri de descărcări electrice.

În special prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 25…30 l/mp și pe arii restrânse 40…50 l/mp. Notă: În după-amiaza zilei de marți (27 septembrie) în sud-vestul și centrul țării, iar spre seară și noaptea (27/28 septembrie) în sud și sud-est, local vor fi manifestări de instabilitate atmosferică.”

Vremea în București

Vremea în București în această perioadă va fi bună. Experții au subliniat că cerul va avea înnorări, trecător va ploua slab, iar vântul va sufla slab până la moderat. Minimele vor fi cuprinse între 13-15 grade Celsius.

În cursul zilei de marți va fi mai cald până la orele 22:00, iar probabilitatea pentru averse, descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului va fi mai ridicată în ultimele ore ale intervalului. Maximele vor oscila între 25 și 27 de grade Celsius, conform informațiilor oferite de specialiștii de la Administrația Națională de Meteorologie.