Cod galben de furtuni în România. Alertă meteo, care sunt zonele vizate astăzi

Cod galben de furtuni în România. Alertă meteo, care sunt zonele vizate astăzi
Cod galben de furtuni în România

Specialiștii de la Administrația Națională de Meteorologie au emis o nouă prognoză pentru perioada care urmează. Experții au indicat cod galben de furtuni pe teritoriul României. Care sunt zonele vizate chiar de azi? Fenomenele extreme urmează să își facă simțită prezența de la mijlocul săptămânii curente? Află mai multe detalii și despre temperaturile pe care urmează să se resimțim!

Prognoză meteo ANM: cod galben de furtuni

Specialiștii de la Administrația Națională de Meteorologie au emis noi avertizări de vreme rea. Fenomene extreme precum descărcări electrice, averse cu caracter torențial, intensificări de scurtă durată ale vântului și izolat grindină urmează să își facă apariția.

Cantitățile de apă vor depăși 20-30 de l/mp în acest interval. Codul este valabil de astăzi, între orele 12:00 și 21:00. Urmează perioade de instabilitate atmosferică accentuată, iar zonele vizate sunt: Banat, Crișana, Transilvania, nordul Munteniei și nordul Olteniei.

,,În intervalul menționat la munte, în Banat, Crișana, Transilvania, nordul Munteniei și al Olteniei vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, averse ce vor avea și caracter torențial, intensificări de scurtă durată ale vântului și izolat grindină.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 20…30 l/mp”, conform meteoromânia.ro.

Când se încălzește: vremea pentru săptămânile următoare

  • Săptămâna 2-9 mai

Valorile termice vor fi ușor mai coborâte decât cele specifice pentru această perioadă în regiunile sudice și sud-estice. Regimul pluviometric va fi deficitar în regiunile extracarpatice și local excedentar în zona Munților Apuseni.

  • Săptămâna 9-16 mai

Temperatura medie a aerului va avea valori ușor mai coborâte decât cele pentru această săptămână în regiunile intracarpatice și la munte, iar în rest valorile termice vor fi în general apropiate de cele specifice. Cantitățile de precipitații vor fi deficitare în majoritatea regiunilor, dar mai ales în cele din sud-est.

  • Săptămâna 16-23 iunie

Temperaturile medii se situează în sfârșit în jurul celor normale pentru acest interval pe tot teritoriul României. Regimul pluviometric va fi deficitar în regiunile din sud-vest, iar în rest va fi în general apropiat de cel normal pentru această perioadă.

  • Săptămâna 23-30 mai

Mediile valorile termice se situează peste cele specifice pentru săptămâna aceasta în toată țara. Cantitățile de precipitații estimate vor fi deficitare în toate zonele României, mai ales în cele din sud-vest. Românii se pot bucura în sfârșit de vremea dorită și mult așteptată. Majoritatea dintre ei își încep deja concediu, așa că pot pleca fără griji pe unde doresc în toată țara.