Cocoșatul de la Notre Dame, cartea devenită omagiu: cât de bine a ajuns să se vândă

Autor: Puiu Alexandru - 06:00, 17 apr. 2019

Romanul Notre-Dame de Paris sau Cocoșatul de la Notre Dame a fost publicat în 1831, dar niciodată nu s-a vândut mai bine decât în acest zile.

Victor Hugo a scris capodopera sa la începutul secolului al XIX-lea cu scopul de a genera o mișcare ce va salva catedrala aflată în ruină. A început-o în 1828 și a publicat-o după trei ani. Având în vedere problemele majore cu care se confrunta Parisul în perioada respectivă, Catedrala Notre Dame era departe a fi o prioritate pentru francezi, iar Hugo a reușit să schimbe acest lucru prin intermediul Cocoșatului de la Notre Dame.

„Romanul ‘Notre-Dame de Paris’, publicat în 1831, este cel care a demarat procesul de conştientizare a stării în care se afla catedrala în acea epocă”, a explicat istoricul Adrien Goetz, membru al Academiei de Arte Frumoase, autorul prefeţei romanului în ediţia publicată de Folio-Classique.

„Notre-Dame trecuse prin Revoluţie, Imperiu, se afla într-o stare critică. Acest roman este o pledoarie pentru apărarea edificiilor medievale şi a (catedralei) Notre-Dame de Paris”, a continuat istoricul.

„Există multe capitole lungi, un fel de digresiuni, esenţiale, fără îndoială, pentru Hugo, în care apără monumentele, apără Evul Mediu, pe care l-am abandonat, şi denunţă distrugerile provocate de arhitecţii de la finele secolului al XVIII-lea şi începutul secolului al XIX-lea. Vrea să înţelegem istoria momentului şi să încercăm să o salvăm”, a mai adăugat expertul.

Conform celor de la Bloomberg, la momentul redactării acestui material, Cocoșatul de la Notre Dame se află pe prima poziție în topul celor mai bine vândute cărți pe Amazon Franța. Popularitatea sa a explodat la scurt timp după incendiul care a devastat o parte importantă din catedrala pariziană.

Cartea care spune povestea frumoasei Esmeralda și a lui Quasimodo, cocoșatul clopotar al Catedralei Notre Dame, a devenit o formă de jelire după tragedia care a lovit Franța. În același top se regăsește o carte despre istoria catedralei care a fost publicată în 2012. Pe poziția a treia se află Crepuscule, o carte care scrisă de Juan Branco pentru a-l critica pe Emmanuel Macron.

Sursa: Bloomberg
DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI