17 apr. 2019 | 06:00

Cocoșatul de la Notre Dame, cartea devenită omagiu: cât de bine a ajuns să se vândă

Știri generale
Cocoșatul de la Notre Dame, cartea devenită omagiu: cât de bine a ajuns să se vândă

Romanul Notre-Dame de Paris sau Cocoșatul de la Notre Dame a fost publicat în 1831, dar niciodată nu s-a vândut mai bine decât în acest zile.

Victor Hugo a scris capodopera sa la începutul secolului al XIX-lea cu scopul de a genera o mișcare ce va salva catedrala aflată în ruină. A început-o în 1828 și a publicat-o după trei ani. Având în vedere problemele majore cu care se confrunta Parisul în perioada respectivă, Catedrala Notre Dame era departe a fi o prioritate pentru francezi, iar Hugo a reușit să schimbe acest lucru prin intermediul Cocoșatului de la Notre Dame.

„Romanul ‘Notre-Dame de Paris’, publicat în 1831, este cel care a demarat procesul de conştientizare a stării în care se afla catedrala în acea epocă”, a explicat istoricul Adrien Goetz, membru al Academiei de Arte Frumoase, autorul prefeţei romanului în ediţia publicată de Folio-Classique.

„Notre-Dame trecuse prin Revoluţie, Imperiu, se afla într-o stare critică. Acest roman este o pledoarie pentru apărarea edificiilor medievale şi a (catedralei) Notre-Dame de Paris”, a continuat istoricul.

„Există multe capitole lungi, un fel de digresiuni, esenţiale, fără îndoială, pentru Hugo, în care apără monumentele, apără Evul Mediu, pe care l-am abandonat, şi denunţă distrugerile provocate de arhitecţii de la finele secolului al XVIII-lea şi începutul secolului al XIX-lea. Vrea să înţelegem istoria momentului şi să încercăm să o salvăm”, a mai adăugat expertul.

Conform celor de la Bloomberg, la momentul redactării acestui material, Cocoșatul de la Notre Dame se află pe prima poziție în topul celor mai bine vândute cărți pe Amazon Franța. Popularitatea sa a explodat la scurt timp după incendiul care a devastat o parte importantă din catedrala pariziană.

Cartea care spune povestea frumoasei Esmeralda și a lui Quasimodo, cocoșatul clopotar al Catedralei Notre Dame, a devenit o formă de jelire după tragedia care a lovit Franța. În același top se regăsește o carte despre istoria catedralei care a fost publicată în 2012. Pe poziția a treia se află Crepuscule, o carte care scrisă de Juan Branco pentru a-l critica pe Emmanuel Macron.

Parteneri
A murit unul dintre cei mai apropiați oameni ai lui Nicolae Ceaușescu
Redactia.ro
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost construit în mai puțin de un an
Click.ro
Noi imagini cu rachetele balistice care au lovit Dnipro. Rusia susține că a învins „întreaga campanie pentru 2025” a armatei ucrainene
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Fiica unei vedete, surprinsă în ipostaze afectuoase cu o colegă. Imaginile s-au viralizat / FOTO
Unica.ro
Harry și Meghan, pe drumuri diferite. Nu se mai ascund. Artificii la Casa Regală
EVZ.ro
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Spynews
Complet interzis la TV și internet în România. Legea intră în vigoare mâine la ora 07:00
Capital.ro
Victorie pentru Adriana Bahmuțeanu! Copiii ei au fost scoși din casa tatălui decedat. Ce se întâmplă acum cu Eduard și cu Maximus
Avantaje
S-a TERMINAT! România E COMPLET în SPAȚIUL SCHENGEN de la 1 ianuarie 2025
Mediaflux
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Bunica Gherghina va juca într-un film alături de Bill Skarsgard și fiica lui Johnny Depp. Ce rol va interpreta: „Așa am găsit-o”
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro