17 apr. 2019 | 06:00

Cocoșatul de la Notre Dame, cartea devenită omagiu: cât de bine a ajuns să se vândă

Știri generale
Cocoșatul de la Notre Dame, cartea devenită omagiu: cât de bine a ajuns să se vândă

Romanul Notre-Dame de Paris sau Cocoșatul de la Notre Dame a fost publicat în 1831, dar niciodată nu s-a vândut mai bine decât în acest zile.

Victor Hugo a scris capodopera sa la începutul secolului al XIX-lea cu scopul de a genera o mișcare ce va salva catedrala aflată în ruină. A început-o în 1828 și a publicat-o după trei ani. Având în vedere problemele majore cu care se confrunta Parisul în perioada respectivă, Catedrala Notre Dame era departe a fi o prioritate pentru francezi, iar Hugo a reușit să schimbe acest lucru prin intermediul Cocoșatului de la Notre Dame.

„Romanul ‘Notre-Dame de Paris’, publicat în 1831, este cel care a demarat procesul de conştientizare a stării în care se afla catedrala în acea epocă”, a explicat istoricul Adrien Goetz, membru al Academiei de Arte Frumoase, autorul prefeţei romanului în ediţia publicată de Folio-Classique.

„Notre-Dame trecuse prin Revoluţie, Imperiu, se afla într-o stare critică. Acest roman este o pledoarie pentru apărarea edificiilor medievale şi a (catedralei) Notre-Dame de Paris”, a continuat istoricul.

„Există multe capitole lungi, un fel de digresiuni, esenţiale, fără îndoială, pentru Hugo, în care apără monumentele, apără Evul Mediu, pe care l-am abandonat, şi denunţă distrugerile provocate de arhitecţii de la finele secolului al XVIII-lea şi începutul secolului al XIX-lea. Vrea să înţelegem istoria momentului şi să încercăm să o salvăm”, a mai adăugat expertul.

Conform celor de la Bloomberg, la momentul redactării acestui material, Cocoșatul de la Notre Dame se află pe prima poziție în topul celor mai bine vândute cărți pe Amazon Franța. Popularitatea sa a explodat la scurt timp după incendiul care a devastat o parte importantă din catedrala pariziană.

Cartea care spune povestea frumoasei Esmeralda și a lui Quasimodo, cocoșatul clopotar al Catedralei Notre Dame, a devenit o formă de jelire după tragedia care a lovit Franța. În același top se regăsește o carte despre istoria catedralei care a fost publicată în 2012. Pe poziția a treia se află Crepuscule, o carte care scrisă de Juan Branco pentru a-l critica pe Emmanuel Macron.

Parteneri
De ce se mănâncă pomana porcului de Ignat deși suntem în Postul Crăciunului
Redactia.ro
Cum se denunțau vecinii unii pe alții la Securitate:„Aflându-se în casă, cu ușa deschisă, s-a exprimat într-un mod imposibil de reprodus la adresa tov. Ceaușescu“
Click.ro
Ultimele mesaje trimise de pe front de soldații ruși. „E un munte de cadavre”. Mărturii cutremurătoare
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
O mai ții minte pe Esmeralda? Au trecut 27 de ani de la rolul care a făcut-o celebră pe actrița Leticia Calderon, iar viața ei a bătut orice telenovelă! Cum arată azi, la 56 de ani, frumoasa actriță / FOTO
Unica.ro
Apocalipsa economică pentru Europa a început!
EVZ.ro
Un bărbat și-a ucis soția în luna de miere. Înainte să comită crima, spunea despre femeie că este „totul” pentru el
Spynews
A murit un nume uriaș al României: A fost un vârf al generației sale. Drum lin, maestre!
Capital.ro
Pentru el s-a transformat Maria Popovici? A fost surprinsă la ceas de seară cu un bărbat elegant și galant. Divorțul de Mincu a schimbat-o radical. 20 de imagini în care nu o mai recunoști
Avantaje
O SUTĂ de MII de PENSIONARI primesc MAI MULȚI BANI! SE întâmplă la FINAL de 2024
Mediaflux
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Spynews.ro
Rezultate Loto azi, 22 decembrie 2024. Numerele câștigătoare duminică la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro