Consiliul Național al Audiovizualului a anunțat decizii de ultimă oră pentru televiziunile care au rostogolist subiectul „Elon Musk în România”. Presa a vuit la sfârșit de an 2022 și a anunțat că miliardarul din Africa de Sud va petrece de Halloween în România, alături de alte vedete, fapt care nu s-a adeverit.
Subiectul despre venirea lui Elon Musk în România a ajuns după trei luni pe masa de lucru a Consiliului Naţional al Audiovizualului, care a nunțat ce decizii a luat.
CNA a făcut lumină care televiziuni au spus că miliardarul este aşteptat în România, ce televiziuni nu au spus nimic despre venirea lui Elon Musk, dar și ce posturi TV au fost sancționate.
Stațiile TV care au anunţat că Elon Musk va veni în România, la castelul Bran, pentru petrecerea de Halloween, s-au ales cu somaţii publice, dar și cu scrisori de atenţionare. Numai trei televiziuni au primit scrisoare de atenţionare, iar restul somaţii.
De asemenea, CNA a hotărât că va fi trimis un studiu de caz facultăţilor de jurnalism şi va fi postat și pe site. Studiul de caz va conţine informaţii despre cum a fost tratat de televiziuni subiectul Elon Musk, dar şi opinii ale personalului CNA.
Antena 3 a primit de la CNA o scrisoare de atenţionare. Printre titiluri:
-„Un lucru inedit este că miliardarul Elon Musk a angajat un regizor…”
-„Cina exclusivistă care a fost motiv de bucurie pentru cel mai bogat om (postarea de pe Twitter)”.
„Cred că şi Antena 1 şi Antena 3 au tratat într-un mod rezervat şi prudent informaţiile pe care le-au difuzat”, a spus Norina Ionescu, reprezentant Antena 3.
„Ideea este că aici se afirmă că Elon Musk a angajat regizorul. Se vorbeşte despre prezenţa lui ca despre o certitudine”, a spus Dorina Rusu, membru CNA.
PRO TV a primit somație, iar printre titlurile rulate la TV se regăsesc:
-„Musk a ales România pentru câteva zile”
-„Alături de Musk sunt şi alţi miliardari”.
„Cum aţi fost voi siguri că omul acela care a spus că a fost la petrecere chiar i-a văzut pe cei doi?”, a intrebat Dorina Rusu.
„Ştirea a fost acoperită gradual, pentru că informaţiile au venit gradual şi au fost obţinute gradual de colegii mei, în cadrul demersului jurnalistic derulat în mare parte la faţa locului…
Încă de la prima ştire a existat declaraţia directorului de Castel, care a spus clar că în acest moment nu există nicio informare oficială cu privire la faptul că Elon Musk a închiriat sau este invitat la petrecere”, a spus la CNA, Adelina Sandu, reprezentant PRO TV.
Printre titlurile difuzate de Digi 24 se regăsesc:
-„Elon Musk şi-a adus chiar şi un bucătar din America”
-„Elon Musk face petrecere în România”
-„Musk a cerut ca mâncarea să fie din ţara noastră”
-„Musk are la Bran o întâlnire de afaceri. Un proiect SF în care a investit multi bani şi care a fost amânat din cauza pandemiei…”.
„Explicaţia pe care o văd eu acum este că unele televiziuni, printre care şi Digi 24 au suferit de Elon Muskită contagioasă, adică am amplificat şi rostogolit această informaţie, care avea toate ingredientele pentru a fi o ştire de interes public, pnetru că în acel weekend în care nu prea existau ştiri.
Din fericire, dacă pot să spun aşa, deşi a fost o ştire falsă evident, nu a produs prejudicii directe şi a avut nişte efecte oarecum pozitive pentru turismul local. Nu ni se întâmplă frecvent, de data aceasta am furat-o”, a spus Vera Secrieru, reprezentant Digi 24.
Nu în ultimul rând, Realitatea Plus, Kanal D, România TV și Prima TV au primit somații din partea CNA, în timp ce TVR Info și Euronews au primit scrisori de atenționare.
„Chiar vreau să felicit postul Aleph că a tratat decent subiectul. E cel mai decent în tratarea acestui subiect”, a conchis Dorina Rusu.