Clienții unei bănci renumite din România, înșelați de o angajată. Cum s-a întâmplat totul

Clienții unei bănci renumite din România, înșelați de o angajată. Cum s-a întâmplat totul
Clientii unei banci din România au fost inselati de o angajata

Mai mulți clienți ai unei bănci au fost înșelați de o angajată. Femeia a produs pagube uriașe, apoi a părăsit țara. Angajata a fost condamnată la închisoare pentru fraude. Aceasta a efectuat mai multe tranzacții ilegale în numele angajaților.

Fraude la o bancă din Brad

Femeia a fost condamnată la trei ani și șase luni de închisoare pentru mai multe fraude. Gabriela Radu a fost angajata, până la sfârșitul anului 2016, a unei sucursale bancare din Brad. Aceasta a fost acuzată de fraudă informatică, fals informatic, delapidare, fals material în înscrisuri oficiale și uz de fals.

Mai mult, potrivit sentinței, femeia va trebuie să plătească un prejudiciu în valoare de peste 250.000 de lei. De asemenea, va trebuie să achite și despăgubiri civile de peste 35.000 de euro. În dosar au fost peste 30 de părți vătămate. Angajata a efectuat tranzacții ilegale în numele lor, producând pagube uriașe. Sentința nu este definitivă, poate fi contestată la curtea de apel.

Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) spune că femeia a comis infracțiunile în perioada 2013-2016, până în ziua în care autoritățile i-au descoperit neregulile. Clienții băncii unde era angajată au fost păgubiți cu sume cuprinse între 50 de lei și 14.000 de euro.

Femeia a plecat din țară

Fosta angajată a băncii a fost concediată la scurt timp după ce autoritățile au scos la iveală fraudele efectuate de aceasta în decurs de 3 ani. Femeia a recunoscut toate fraudele, exact așa cum au fost arătate în dosarul DIICOT. Cu toate acestea, ea a contribuit doar la recuperarea unei mici părți din prejudiciu. După ce a fost concediată, nu s-a mai angajat nicăieri.

La începutul acestui an, a părăsit țara. Inculpata a plecat în Slovenia, însă fără a preciza motivul pentru care a părăsit țara. Ea a fost plasată în carantină pe 13 februarie 2021, cu doar 5 zile înainte de termenul de judecată fixat pe 17 februarie 2021. De asemenea, înainte cu 2 zile înainte de ultimul termen de judecată, pe 17 martie 2021, s-a internat în spital.

„În perioada ianuarie 2013 – iulie 2016, în calitate de ofiţer de cont în cadrul Agenţiei bancare, având atribuţii de gestiune, şi-a însuşit, a folosit şi traficat sume de bani din gestiunea băncii, aflate în conturile clienţilor persoane vătămate/părţi civile, prin mai multe modalităţi de săvârşire, respectiv prin efectuarea de operaţiuni neautorizate de retrageri numerar, însoţite de introducerea, modificarea sau ştergerea datelor din sistemul informatic al băncii cu privire la conturile clienţilor, ori prin efectuarea de operaţiuni neautorizate de depunere de sume de bani în conturile persoanelor vătămate sau în conturile deţinute de rudele inculpatei, pentru a împiedica descoperirea operaţiunilor anterioare neautorizate de retrageri de numerar, ori în scopul de a beneficia de sumele de bani retrase neautorizat”, se arată în dosar.