Timișoara iese din carantină. Ce restricții rămân totuși în vigoare, de azi

Timișoara iese din carantină. Ce restricții rămân totuși în vigoare, de azi
O victorie importantă împotriva Secretarului de Stat

Scandalul din orașul de pe malul râului Bega continuă. Fusese instaurată carantina în oraș și câteva localități limitrofe pentru 24 de zile. Ulterior s-a decis ulterior prelungirea acesteia cu alte 72 de ore. Decizia îi aparținea Secretarului de Stat, Raed Arafat. Decizia a fost contestată în justiție, timișorenii având în două cazuri diferite câștig de cauză. Acum autoritățile au fost obligate să scoată Tmișoara din carantină, menținându-se doar restricțiile instaurate la nivel național.

Tmișoara câștigă în instanță scoaterea de sub carantină

Deciziile de prelungire a caratinei în Timișoara şi cele patru comune periurban, Ghiroda, Giroc, Moşniţa Noua şi Dumbrăviţa, au scos timișorenii în stradă. După acest moment reprezentanții HORETIM atacau la Curtea de Apel București decizia, judecătorii dând câștig de cauză acestora. Raed Arafat anunța atacarea deciziei la Înalta Curte de Casație și Justiție, unde din nou Timișoara câștiga.

După decizia dată de ÎCCJ autoriățile locale au fost nevoite să ridice carantina din cele patru comune și din orașul de pe Bega. Datele din Timișoara arată că indicele ratei de infectare este de 7,64 la mia de locuitori.

Deși nu se mai află în carantină, se vor menține totuși restricțiile impuse de INSP la nivel național. Cu alte cuvinte magazinele se vor închide la ora 18:00 pe tot parcursul săptămânii, iar circualația va fi posibilă până la ora 20:00, pe tot parcursul săptămânii.

„S-a decis neprelungirea măsurii de carantinare zonală pentru Timişoara şi cele patru comune periurban: Ghiroda, Giroc, Moşniţa Noua şi Dumbrăviţa. Direcţia de Sănătate Publică a efectuat acea analiză de risc care este obligatorie la expirarea fiecărei măsuri de carantină zonală, a propus neprelungirea măsurii de carantinare zonală, iar CNSU şi-a însuşit măsurile DSP.

Institutul Naţional de Sănătate Publică nu a avizat măsură de ridicare a carantinării zonale şi în acest sens a transmis un aviz negativ în acest sens”, a declarat Zoltan Nemeth, prefectul de Timiş.

O victorie importantă împotriva Secretarului de Stat

După implementarea noilor restricții dure timișorenii au ieșit în stradă protestând împotriva acestora și împotriva Secretarului de Stat, Raed Arafat. Deciziile de carantină și de prelungire luate în Tmișoara au nemulțumit populația.

În aceecași măsură reprezentanții din industria locală HeReCa, sindicaliștii HORETIM acuzau autoritățile locale și cele centrale de abuz și mergeau în justiție, în cele din urmă câștigând. Sindicaliștii HORETIM justificau demersul lor într-un comunicat făcut public în ziua în care atacau în justiție deciziile de carantinare.

”Propunem Domnului Arafat, Domnului Prefect al județului Timiș, Zoltan Nemeth, Domnului Primar al Timișoarei, Dominic Fritz, Domnului Vicepreședinte al CJT, domnul Cristian Moș, să facă un experiment. Așa cum au făcut cu munca noastră de un de zile.

Să restricționăm toate celelalte activități și să lăsăm să funcționeze doar Industria ospitalității, cu limitele protejării oaspeților noștri! Să înțeleagă toți cei care spun că sunt solidari cu noi și noi vă promitem că vom scădea rata de incidență, garantat! Noi chiar ne asumăm să fim responsabili.”, declarau reprezentanții HORETIM.